Predstavljena knjiga „Na braniku vjere i domovine” Ante Vukasovića

32833

Solin – U solinskom domu „Zvonimir” u četvrtak 5. ožujka predstavljena je knjiga „Na braniku vjere i domovine” autora prof. dr. sc. Ante Vukasovića. Moderator promocije bio je don Vinko Sanader, a predstavljači lektor i korektor izdanja don Anđelko Kaćunko i urednik knjige, publicist i katolički novinar Mate Krajina uz glazbenu pratnju „Papa benda” iz Solina. Knjiga je mekog uveza, u tri poglavlja ima 34 naslova na 268 stranica.

Na početku je don Vinko Sanader iznio kratki životopis autora te napomenuo da je Ante Vukasović redovni sveučilišni profesor pedagogije u mirovini, znanstveni savjetnik, najplodniji pedagoški pisac u Hrvatskoj. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1965. na kojem je na Odsjeku za pedagogiju predavao od 1960. do 1993.

Predstavljajući knjigu Krajina je napomenuo da je to sažetak polustoljetne baštine javnog rada prof. Vukasovića. Njegovih 15 knjiga i više od dvije tisuće članaka svjedoče o njegovu velikom znanju i velikoj predanosti svome zvanju.

Govoreći o knjizi don Anđelko Kaćunko napomenuo je da je objavljena u ključnom trenutku naše nacionalne i crkvene stvarnosti, odnosno u dramatičnim okolnostima demografske katastrofe, kada se kao narod nalazimo – kako glasi jedan prilog u knjizi –„pred sudbinskim izborom između smrti i života”. Za ilustraciju: u posljednjih deset godina čak na 13 naših otoka nije rođeno ni jedno dijete! U knjizi je važno kao prvo što autor dramatično otkriva važnost odgoja i obitelji kao temelja naše „duhovne obnove i odgojne preobrazbe”. Drugo, on razotkriva pogubne utjecaje i razorne metode „kulture smrti”, odnosno, kako sam kaže demonske ideologije zla, koju nevjerojatno zdušno i organizirano šire mediji. Treće profesor velikim žarom ističe „domoljublje” kao „najvišu nacionalnu i moralnu vrijednost”, a koje je utemeljeno na bogoljublju. (IKA)