Kathryn BolkovacIzuzetna počast

Porijeklom Hrvatica Kathryn Bolkovac koja je sa dvanaestogodisnjim policijskim iskustvom u Nebrasci, dosla 1999 godine u istocnu Bosnu kao clanica privatne kompanije “Dyn Corp” iz Virginie u mirovnu misiju UN-a, je medju nekolicinom probranih kandidata, za ovogodisnju Nobelovu nagradu za mir.

“Pocascena sam, predivan je osjecaj i saznanje da je moj rad uticao na cijeli svijet”!

Majka troje odrasle djece, danas 54 godisnja Bolkovac je bila prisiljena podnijeti ostavku i napustiti tlo Bosne i Hercegovine. Prije toga je kao istraziteljica za ljudska prava otkrila kako pripadnici medjunarodnih mirovnih snaga, isto kao i clanovi privatnih vojnih grupa i kompanija ucestvuju u trgovini zena i nasilinim zatvaranjim, pa silovanjima kao i ropstvu jako mladih djevojcica cija dob nije prelazila 12 godina.

KathrynBolkovacLarysaKondrackiWhistleblowerjUgwkvSluzba za slijedjenje dodijele Nobelove nagrade za mir uputila je zvanicni dopis u kojemu podvlaci kako ovogodisnji dobitnik ovog vrijednog medjunarodnog priznaja, mora ga biti i dostojan.

“Napori koje je Bolkovac ulozila kako bi nesretne djevojke i djevojcice bile spasene, predstavlja hrabar profesionalni cin spasavanja zivota kao i ostvarivanja ljudske slobode i prava” – naveo je profesor medjunarodnog prava sa Sveucilista u Oslu, Aslak Syse koji je i predlozio kandidaturu humane i hrabre policajke.

Kad stvarnost postane fikcija

Kontaktirali smo Kathryn Bolkovac koja se nakon brojnih godina nezaposlenosti jer nitko nije htio suradjivati s osobom sto je napustila UN, uspjela rekostruirati u pravnu savjetnicu. Sretna i zadovoljna izjavila je:

“Bila sam zacudjena da osobe koje su dosle pomoci ugrozenim populacijama, posebno raseljenim licima i onima sto su ostali bez domova, ucestvuju u takvim sadistickim i neljudskim djelatnostima. Iako dobro placeni da pomognu neduznim gradjanima, namjerno su se okrenuli protiv nevinih zitelja sa ciljem profita pa seksualnog maltretiranja realiziranog sa neobicnim sadizmom. To su zlocinacke akcije protiv covjecnosti”.

the whistleblower posterPodsjetimo se da je Larysa Kondracki kanadska rediteljica slavenskih korijena, snimila 2011 godine, policijski film “The Whistleblower”/Zvizdac/ po istoimenom recitu Kathy Bolkovac, u kojem su glumile zvijezde poput Rachel Weisz, Vanesse Redgrave, Benedicta Cumberbatcha, Davida Stratheima i Monice Bellucci. Djelo je ucestvovalo na tridesetak najpoznatijih, planetarnih, filmskih smotri.

Dzana Mujadzic

 

 

 

 

 

Leave a Reply