Milano Fashion Week: radikalna vizija mode

mil moda

Kreatori aktualnog MFW-a posjeduju radikalnu viziju mode uspjesnom upotrebom nadahnuca ali i materija sto otkrivaju posebne, sofisticirane i neuobicajene linije

mil moda

Koncert na cistom zraku

Slijedeci hladni period oznacava povratak krzna na modne podije sto ne garantira da ce se bunde nositi jer su u mnogim zemljama zakoni strogi, a svijest o zivotinjskom krvoprolicu produbljena. U Milanu mantili nalice na ogrtace redovnica, dobro skrojeni i ukraseni minimalistickim printom ili paletom boja sto osciliraju izmedju pastela i sumskih pa zemljanih tonova karakteristicnih u okolici Sienne.

Modni Milano vidi zimu 2015/2016 kao koncert na cistom zraku. Odjeca je napravljena ili dekonstruirana poput srednovjekovnih oklopa, pa brojni predmeti djeluju kao svrha samim sebi. Fenomen utice i na vladare prekoalpskog glamoura :

“Dobro se osjecam, misli su mi sredjene, glava na svom mjestu a ideje uravnotezene “-izjavila je Donatella Versace”, uvijek jako vitka i elegantna u svom odijelu sa neznatnim prugama.

Tandem “Dolce&Gabbana” nije oklijevao predstaviti uzbudljiv hommage materinstvu, mnostvom haljina koje slave kraljicu cvijeca-ruzu, obojenu nadahnutim smoother nijansama.

“Viva la Mamma” izgovaralo je dvanaestak privlacnih i lijepih mama, uglavnom obucenih u crne neglizee, defilirajuci sa naslijednicima. Top Bianca Balti u poodmakloj trudnoci, ponosno setala podijem s ostalim mamama i djecom sto su slavili materinstvo. Cuveni dvojac je, najprije, pokazivao da su mame-zene, odjevene u uske haljine od muslina, ukrasene ogromnim ruzama ili printovima bogorodica sa djetetom, koje se nose ispod posebnih mantila od tamno crvene lisice. Treca grupa manekenki su se pojavile u zabavnim opravama iscrtanim djecijom rukom. Na kraju smotre, pedesetak mama modela su se vratile na scenu, u predivnim crnim opravama uz pjesmu “Mama”, koju su davno lansirale Space Girls.

Pod vodjstvom Tomasa Maiera brand “Bottega Veneta” je razvio specificnu estetiku pa nova, jako avanturisticka kolekcija zacudjuje iako djeluje nesredjeno. Manitili su od koze a kostimi sa hlacama, isto kao i bluze pa prsluci, krojeni od vune Lurex. Uprkos sto djeluju savrseno na glatkom novinskom papiru, mantili sa velikim grafickim prugama i kockicama su teski i nezgrapni ali posjeduju privlacan sarm. Isticala se nova torbica nazvana “Monaco”, dok je finale bilo raskosno zahvaljujuci predivnim toaletama od cipke.

Marka Versace je pokazala ono sto najbolje ostvaruje : graficke modele primarnih boja. Donatella je istakla naziv labela upotrebom slova V stavljenih na zanimljive oprave i jersey kaputice ali nije zaboravila ni smimbole modernog doba pout @ ili * pa su njezine rock maanekenke divno djelovale, ispred velikog crvenog zida koji je nadvisivao stakleni podij dug 50 metara. Tri najtrazenije manekenke danasnjice : Natasha Poly, Karlie Kloss i Anna Ewers su ukrasile kraj smotre, odjevene u mini haljine krojene laserom i izvezene strassom razlicitih boja.

“In the mood for Roberto Cavalli” je karakterizirao buducu modnu jesen-zimu na nacin poznatog stilista, ciji je pogled upucen odjeci orijentalnog nadahnuca sa printanim krizantemama. Nastavak je bio rezerviran dopadljivim Damama iz Sangaja, koje nisu mogle sprijeciti glasine o mogucoj prodaji marke.

defile-dolce--gabbana-automne-hiver-2015-2016

Efektan i dinamican stilizam

Kako Peter Dundas predstavlja zadnju kolekciju kuce “Pucci”, uposlio se da obezbijedi hlywoodski ugodjaj i raskos. Manekenke su nosile micro haljine ukrasen pachworkom zmija i jelenje koze. Nije izostao ni hommage osnivatelju, zahvaljujuci uspjesnim kopijama crno-bijelih haljina iz 50 godina proslog stoljeca.

Kcerka Emilia Pucci, Laudomia je porucila da ce zamjena darovitom Norvezaninu biti uskoro objavljena u Parizu-gdje drugo?!

Label Marni je predstavio Hunger Games ugodjaj. Velike pokrivace od vune ukrasene ruzama od krzna! Sve upotpunjeno pojasima sto su stezali grudni kos, pa je kolekcija kao stvorena za lov u Sibiru. Mantili su pojacani rubovima od tweeda a rukavi i dzepovi ukraseni krznom od-jazavca. Cizme su od pitona i posjeduju skulpturalne platforme. “Pokazujemo djevojke-putnice sto otkrivaju svijet i dugo hodaju pa posmatraju” objasnila je kreatorica branda, Consuelo Castilioni.

Kod marke “Tod’s” stilistica Alexandra Facchinetti je uspjesno igrala na temu luksuza dok kretor “Iceberga”, Alexis Martial istice “Stvorio sam odjecu za jako zenstvene modne slijedbenice”. Modeli nalice na odjecu zena-pilota, sa mnostvom pojasa i korzeta.

Marco de Vincenzo je predstavio svoje vidjenje Woodstocka, a odjeca Jila Sandera izrazava ceznju za savrsenoscu. Massimo Gioretti, osnivatelj i direktor MSGM je pokazao efektan i dinamican stilizam, moguc u modnom centru, poput Milana.

Dzana Mujadzic