Predsjednica Grabar-Kitarović: Kvalitetnim mjerama vratiti nadu građanima i povjerenje ulagačima

Slika1

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je otvaranju konferencije pod nazivom „Hrvatska i EU – razvojna politika 2015. – 2020. te tom prigodom poručila kako se kvalitetnim mjerama može vratiti nada i optimizam građana ali i povjerenje inozemnih ulagača

Slika1

“Ne smijemo zatvarati oči pred istinom jer ignoriranje problema neće učiniti da sami od sebe nestanu. Sazrelo je vrijeme za postizanje konsenzusa oko temeljnih pitanja gospodarskog razvitka kao što je to bio slučaj prilikom ulaska Hrvatske u NATO i EU, jer Hrvatska nije nikad bila u dubljoj krizi, osiromašena i gospodarski okljaštrena”, rekla je Predsjednica Republike.

Upozorila je i na, kako je rekla, dramatičan egzodus mladih i obrazovanih ljudi te izrazito negativne demografske trendove koji, ističe, traže hitne i osmišljene mjere.

“Upravo zato predložila sam sazivanje zajedničke sjednice Vlade kako bismo na taj način pokazali zajedništvo na pitanjima koja ne trpe podjele i očekujem pozitivan odgovor predsjednika Vlade”, ponovila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Nema razloga, kaže, da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe.
Glavno usmjerenje, kazala je, bit će joj potpora svima koji nude prijedloge, rješenja za izlazak Hrvatske iz gospodarske depresije i recesije.

Upozorila je i na potrebu postizanja nacionalnog sporazuma oko odgovora na temeljna pitanja gospodarskog oporavka kao ključne točke novog hrvatskog zajedništva.

“Nacionalni sporazum o gospodarskom oporavku mogao bi obuhvatiti reformu javne uprave, poreznog, mirovinskog i zdravstvenog sustava te odlučno uklanjanje prepreka poduzetništvu i ulaganjima, modernizaciju obrazovnog sustava, daljnje unaprjeđivanje učinkovitosti pravosudnog sustava kao i pitanje energetske sigurnosti i neovisnosti”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
“Osobno ću biti uključena u sve aktivnosti koje otvaraju mogućnosti našim izvoznicima”, obećala je dodajući kako se veseli čuti poglede koji će biti izneseni na skupu.

Samo nadmetanje idejama i inovacijama može Hrvatskoj donijeti boljitak. (HINA)

Predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s ministrom gospodarstva Vlade RH Ivanom Vrdoljakom.

Susret je iskorišten za razgovor o energetskim projektima u RH u cilju postizanja energetske sigurnosti i neovisnosti te o ciljevima Industrijske strategije RH za razdoblje 2014.-2020. godine.

Predsjednica Republike i Ministar gospodarstva izrazili su zajedničku spremnost na suradnju u cilja gospodarskog oporavka.