Ubojstvo Nemcova – Politički, poslovni, ali i privatni motivi

8nemcov

Novinar HRT-a Marko Stričević uspio je razgovarati s jednim od najbližih suradnika ubijenog Borisa Nemcova, Iljom Jašinom, koji je sinoć među prvima došao na mjesto ubojstva

8nemcov

U ruskim medijima nagađa se o razlozima atentata. Spominju se politički, poslovni, ali i privatni motivi

U videoprilogu pogledajte što je o svemu, među ostalim i kako je uvjeren da je to političko ubojstvo, ekskluzivno za HRT rekao Ilja Jašin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je žaljenje zbog ubojstva i osobno preuzeo vođenje istrage. Reagirala je i Bijela kuća. Poručuju Moskvi da odgovorni za brutalno ubojstvo moraju biti privedeni pravdi.

Inače, ruske vlasti dopustile su oporbi sutra mimohod kroz središte Moskve u znak sjećanja na ubijenog Nemcova, na kojem se očekuje 50.000 ljudi.

Gost središnjega Dnevnika bio je Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi i dobar poznavatelj političkih zbivanja u Rusiji. Pogledajte u drugom videoprilogu što on kaže o ubojstvu. HRT

Još uvijek se ništa ne zna o ubojicama

Nema osumnjičenih i privedenih. Postoje svjedoci, ali se njihove izjave ne objavljuju. „U optjecaju su sve verzije događaja, između ostalih i naručeno ubojstvo”, izjavila je Julija Ivanova, službena predstavnica Istražnog komiteta Rusije za Moskvu.

Nemcov je aktivno sudjelovao u djelovanju nesistemske opozicije i bio je jedan od organizatora opozicijske akcije pod nazivom „Antikrizni marš Proljeće”, zakazane za 1. ožujak.

„Sve odlike naručenog ubojstva”

Ubojstvo Borisa Nemcova prokomentirao je Vladimir Putin, rekavši da ono „ima sve odlike naručenog ubojstva i djeluje isključivo kao provokacija”, prenosi predsjednikove riječi glasnogovornik Dmitrij Peskov. Predsjednik je odlučio osobno kontrolirati istragu ubojstva. U intervjuu za radio-stanicu Komersant-FM Dmitrij Peskov je istaknuo da „u političkom smislu on [Nemcov] nije predstavljao nikakvu opasnost […] za aktualno rukovodstvo Rusije i za Vladimira Putina”. „Ako usporedimo razinu Putinove popularnosti, popularnost čitavog državnog vrha i tako dalje, vidjet ćemo da je u cjelini uzevši Boris Nemcov bio samo malo popularniji od prosječnog građanina”, rekao je glasnogovornik šefa države.

Odvjetnik Borisa Nemcova Vadim Prohorov rekao je medijima da je prije nekoliko mjeseci bilo prijetnji u društvenim mrežama, gdje je „neka propalica” pisala: „Uskoro ću te koknuti”. Odvjetnik, međutim, ne vjeruje da to ima veze s ovim događajem. Prohorov je uveren da je ubojstvo politički motivirano, i to su mogli učiniti oni koji su se nedavno vratili iz zone borbenih akcija u Ukrajini. Ubijeni političar je često odlazio u Ukrajinu i imao je kontakte s Kijevom.

Boris Nemcov je bio i zastupnik oblasne skupštine grada Jaroslavlja i istraga će se vjerojatno koncentrirati i na moguće veze ubojstva i njegove djelatnosti u regiji.

„Marš žalosti” umjesto „Antikriznog marša”

„To je obračun. […] Njega su progonile razne organizacije. Blatili su ga. On se borio za to da Rusija bude slobodna zemlja u kojoj su ljudska prava iznad svega. Teško je i zamisliti da lider opozicije bude demonstrativno ubijen blizu Kremlja. Ubili su ga zato što je govorio istinu”, rekao je za Komersant opozicionar Mihail Kasjanov, Nemcovljev prijatelj i partijski suborac, bivši premijer Vlade RF.
Opozicija je već počela pregovore s gradskim vlastima o premještanju opozicijskog marša, zakazanog za 1. ožujak, s Marjina (četvrt na periferiji Moskve) u centar grada, i o tome da mu se umjesto „antikriznog” dodijeli status „marša žalosti”. Ruski dneevnik

Kratka politička biografija Borisa Nemcova
Boris Nemcov (1959. – 2015.) zauzimao je važno mjesto u političkom životu Rusije 1990-ih i 2000-ih. Od 1991. do 1997. bio je prvi gubernator Nižegorodske oblasti. Zatim je radio u Vladi kao ministar energenata i energetike (1997.), nakon čega je postao prvi zamjenik predsjednika Vlade. Izjašnjavao se protiv monopola države i veze države s oligarsima. Smatralo se da je jedan od kandidata za nasljednika Borisa Jeljcina. Od 1999. do 2003. Nemcov je radio u Državnoj Dumi, a nakon je prešao u „duboku opoziciju”. Tijekom 2004. njegova stranka „Savez desnih sila” otvoreno je podržala izbornu kampanju budućeg predsjednika Ukrajine Viktora Juščenka, a od 2005. do 2006. Nemcov je radio kao njegov vanjski savjetnik. Nakon 2006. ulazio je u razne saveze nesistemske opozicije i bio organizator raznih protesta, uključujući i proteste koji su se 2011. u 2012. održavali u Moskvi pod parolom „protiv krivotvorenja izbora”.
Jedna od posljednjih publikacija Borisa Nemcova, objavljena samo nekoliko dana prije smrti, bilo je istraživanje koje, prema njegovom mišljenju, govori da 133 zastupnika Državne Dume (Donjeg doma) i senatora Federalne skupštine (Gornjeg doma ruskog parlamenta) nisu platili porez. Njegovi suradnici govore i o još neobjavljenom izvještaju o Ukrajini, u kome je Nemcov namjeravao dokazati da ruskim borcima u Donbasu rukovodi državni vrh Rusije.