32772

Požega – U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, 28. veljače održana je XIX. godišnja skupština Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji. Nakon pozdrava predsjednice Udruge Mire Ilić, prisutnima se obratio biskup Antun Škvorčević koji je među ostalim istaknuo kako se život sastoji od malih koraka po kojima se ostvaruju velike stvari, te je ustvrdio da je u tom smislu svako i najmanje dobro koje se učini zajednički mnogo jače od pojedinačnog te da to vrijedi i za dobro organizirano u Udrugu medicinskih sestara. Biskup se osvrnuo i na probleme kojih ne manjka ni u jednoj životnoj situaciji pa tako ni u Udruzi, rekavši da je važno znati s njima se hvatati u koštac te da je i ova godišnja skupština prilika zajednički doći do rješenja nekih organizacijskih pitanja u skladu s novim državnim zakonima i stanjem u pojedinim ograncima. Zahvalio je članicama Udruge na čelu s predsjednicom za organiziranje hodočašća zdravstvenih djelatnika u Voćin, i za sve ono što čine kako bi se međusobno podupirale u nastojanju oko svjedočenja kršćanskog poštivanja života od njegova naravnog začeća do prirodne smrti. Biskup je ustvrdio kako Bog u sadašnjem trenutku nema drugih osim nas te nam valja na njegova očekivanja odgovoriti suradničkom vjernošću u ostvarivanju poslanja koje nam je povjerio. U tom smislu zaželio je svima okupljenima blagoslovljen rad godišnje skupštine. Potom je održan tehnički dio godišnje skupštine na kojoj su usvojene i promjene Statuta u skladu sa zahtjevima državnih zakona o neprofitnim organizacijama. Progovorio je zatim duhovni asistent Podružnice Našice, gvardijan i župnik našičke župe sv. Antuna Padovanskog fra Zoran Bibić i održao izlaganje na temu „Vjernici laici u Crkvi” te pomogao medicinskim sestrama da shvate svoje mjesto u Crkvi i odvažno vrše svoje poslanje u svijetu.
Vrhunac godišnje skupštine Udruge medicinskih sestara i tehničara u Požegi bilo je euharistijsko slavlje koje je u crkvi Sv. Lovre predvodio biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s fra Zoranom Bibićem, biskupijskim kancelarom Goranom Lukićem te požeškim bolničkim dušobrižnikom Dragoslavom Kozićem. Uvodeći u misno slavlje biskup je rekao kako su po medicinskim sestrama na ovom slavlju prisutne patnje i tereti bolesnika kojima one služe te da sve to kao i njihovu žrtvu kojom im služe želi povjeriti Isusu Kristu i njegovu spasonosnom trpljenju.

Započinjući homiliju, biskup je spomenuo kako je ponešto znatiželjan s obzirom na dogovore koje su medicinske sestre napravile na svojoj današnjoj godišnjoj skupštini o određenim pitanjima njihova što uspješnijeg djelovanja. Istaknuo je da su dogovori na različitim razinama ljudskoga života i vjernost dogovorenom vrlo važni, jer bez njih obiteljska i društvena svakodnevica ne bi funkcionirala. Upozorio je kako naviješteni ulomak iz knjige Ponovljenog Zakona svjedoči da i Bog traži dogovor sa svojim narodom, obećava mu biti vjeran i očekuje od njega isti odgovor vjernosti, uspostavlja savez između sebe i naroda, dajući mu dostojanstvo i jedinstvenost. Biskup je podsjetio kako je povijesna drama židovskog naroda uvijek bila u nevjernosti Bogu saveza i da je ona razriješena u Isusu Kristu, Bogu vjernom čovjeku dokraja do u smrt, i čovjeku vjernom Bogu dokraja do u smrt. Istaknuo je da svi koji su kršteni postaju dionicima toga novoga i vječnoga saveza ostvarenog u Isusovoj krvi i njegovoj bezuvjetnoj ljubavi na križu za svakog čovjeka kojem služi Crkva u snazi Duha Svetoga. Kazao je medicinskim sestrama da je i njihovo služenje bolesnima iz te svijesti Isusove savezničke ljubavi za svakog čovjeka sasvim posebno poslanje po kojem Bog ostvaruje svoj naum među nama u Hrvatskoj. Potaknuo ih je da svakodnevno žive duboku povezanost s Isusom Kristom kako bi u njem bile moćne onom ljubavlju koja pobjeđuje i smrt.

Pri svršetku euharistijskog slavlja medicinske sestre su svoj život i rad povjerile sv. Tereziji Avilskoj upućujući joj svoju molitvu. Biskup im je na kraju kazao kako vjeruje da je njihov susret u Požegi bio svojevrsno ohrabrenje za poslanje koje imaju u Crkvi i društvu te je na njihovo djelovanje zazvao Božji blagoslov. (IKA)

Leave a Reply