Prgomet podnio ostavku na mjesto zamjenika predsjednika i izašao iz HDZ-a

Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet jutros je, zbog neslaganja s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ, podnio ostavku na mjesto potpredsjednika te izišao iz članstva u HDZ-u

drago-prgomet

 – Svoju odluku temeljim na neslaganju s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ. Ne mogu prihvatiti poticanje ideoloških podjela i sukoba u hrvatskom društvu koje se nalazi u izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji. Protivim se politici na tragu tzv. ‘ne-liberalne demokracije’ kojoj smetaju ljudi koji drugačije misle, politici koja se danas provodi u stranci, a sutra bi je njeni propagatori vodili i na vlasti – kazao je Prgomet Hini.

Ostavku je, kaže, u Ured Predsjednika stranke odnio osobno, a predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku ostavio je i primjerak zbirke svojih priča iz Domovinskog rata “Sakupljači gelera”.

U kratkom tekstu ostavke koju je Prgomet uputio svom sada već bivšem šefu tek kratko stoji: “S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto zamjenika predsjednika i istupam iz članstva HDZ-a”.

O svom budućem političkom djelovanju kaže, kako će se i dalje zalagati za razvoj demokratskih procesa koji su, ističe, ozbiljno zapeli kako u političkim strankama tako i u cjelokupnom hrvatskom društvu.

Na funkciju zamjenika predsjednika HDZ-a Drago Prgomet je izabran 2012. s liste Milana Kujundžića, a “iskrenja” na relaciji Prgomet-Karamarko započela su gotovo odmah nakon izbora. Iz stranke su mu, među ostalim, zamjerali protivljenje izbacivanju Jadranke Kosor, a prošle se godine u javnosti pojavilo i Prgometovo pismo šefu stranke u kojem se požalio kako gotovo dvije godine nisu razgovarali “u četiri oka”.

Bijes vrha HDZ-a navukao je i nedavnom porukom na svom blogu kako je krajnje vrijeme za prekid braniteljskog prosvjeda u Savskoj, a nastavak je uslijedio prije nekoliko dana kada je Karamarku javno zamjerio “radikalno desnu retoriku”, nakon čega su mediji počeli nagađati o tome da ima ambiciju pridružiti se Josipovićevom Trećem putu. Prgomet je to međutim odmah oštro javno opovrgnuo.
U jednom od svojih posljednjih medijskih istupa Drago Prgomet poručio je vrhu svoje, sada već bivše stranke, kako njega nitko neće izbacivati, te kako o njegovoj poziciji mogu odlučivati samo oni koji su ga izabrali ili pak on sam, što je jutros i učinio.

Nakon Prgometovih posljednjih medijskih istupa Tomislav Karamarko je novinarima rekao kako osobno ne želi da se Prgometa “izbaci” iz stranke, ali da ne može utjecati na Sud časti kojem Prgometa može prijaviti svaki član stranke.

Jandroković: Prgometovim odlaskom stranka puno ne gubi

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je kako je jutrošnja odluka zamjenika predsjednika HDZ-a Drage Prgometa da podnese ostavku i napusti stranku oportuna i za njegovu političku karijeru, ali i za HDZ, ocijenivši međutim kako Prgometovim odlaskom stranka puno ne gubi.

– Njegova odluka je oportuna i za njegovu političku karijeru, ali i za HDZ i smatram korektnim da je odlučio otići s obzirom da ne prihvaća politiku vodstva stranke. Napominjem kako tu politiku podržava članstvo HDZ-a i velika većina birača pa ako netko tu politiku ne smatra dobrom onda je sasvim logično i korektno da je odlučio napustiti HDZ – rekao je Jandroković novinarima u Hrvatskom saboru.

Ne vjeruje da stranka njegovim odlaskom puno gubi. “Bilo je pojedinaca koji su odlazili iz HDZ-a, no stranka je uvijek sve to preživjela i postajala sve jačom”, rekao je Jandroković.

HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker kaže kako je Prgomet “sjajan dečko” te mu je zaželio svako dobro u privatnom i političkom životu.

“Kolegi Prgometu želim svako dobro u privatnom i političkom životu ako se bude i dalje bavio politikom. On je jedan sjajan dečko. Svaki član kad ode iz jedne stranke, bilo ona mala ili velika, gubitak je za stranku, međutim ako je netko odlučio da ima neki drugi put široko mu more”, prokomentirao je Šuker.

– Drago Prgomet je jedna osoba koju biste poželjeli za suradnika i mislim da je ovim činom, što je bilo očekivano već nekoliko mjeseci, pokazao nešto što mi se čini kao iznimno važna osobina političara, a to je da su mu državni interesi iznad usko stranačkih – kazala je Jadranka Kosor, nekadašnja predsjednica HDZ-a koja je iz stranke izbačena.

Očito je, kaže, da u velikim strankama pa i u toj stranci nisu spremni na drugačije mišljenje i na raspravu o drugačijem mišljenju. “To onda zovem brigom samo za unutarstranačke izbore”, ustvrdila je Kosor.

Upitana vidi li se s Prgometom na nekom zajedničkom ‘trećem putu’ Kosor je uzvratila kako jesu u kontaktu no o zajedničkoj suradnji nisu razgovarali. Kazala je i i kako bi “u nekoj, bilo kakvoj kombinaciji u budućnosti surađivala sa Prgometom” , poručivši međutim novinarima da iz te izjave ne izvlače nikakve zaključke.

– Mi smo se našli samo nekoliko puta na kavi i razgovarali općenito o situaciji, zabrinuti kojim smjerom Hrvatska ide – rekla je Kosor.
Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet jutros je, zbog neslaganja s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ, podnio ostavku na mjesto potpredsjednika te izišao iz članstva u HDZ-u. Hina, Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL