Kako je naklada Fibra promijenila percepciju strip-umjetnosti

Prvo hopni onda reci skoč

mjz

Zagreb – U utorak, 24.2.2015. u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, okupila se grupa strip-entuzijasta kako bi sudjelovali na tribini o stripu i izdavačkoj djelatnosti Fibre. Gosti tribine bili su Marko Šunjić, glavni urednik za strip specijalizirane izdavačke kuće Fibra i Darko Macan, autor stripa, ilustrator, književnik i prevoditelj.

Macan i Šunjić razgovarali su o pojedinim Fibrinim izdanjima, motivaciji za njihov odabir, o tijeku rada na tisku i prijevodima, prodajnim kanalima i čitateljskom odazivu. Mlada zagrebačka izdavačka kuća Fibra objavila je dosad nekoliko stotina strip-izdanja, a odaziv hrvatske čitateljske publike u nekim je dijelovima izrazito snažan, dok je u drugima posve podbacio, rečeno je na tribini. Macan se pritom našalio da ponekad slabije prolaze „teški” stripovi, jer pojedina izdanja, poput Gaimanovog Sandmana teže gotovo 4 kilograma.

Fibrina izdavačka politika usmjerena je na objavljivanje dosad neobjavljenih i široj javnosti manje poznatih stripova, ne rukovodeći se komercijalnom, već autorskom i umjetničkom vrijednošću. Zahvaljujući svojem izboru vrsnih strip-naslova, bilo da se radi o premijernim izdanjima iz današnje domaće i svjetske strip-produkcije ili o dobro poznatim klasicima predstavljenim u novom ruhu, Fibra je dosad stekla velik broj poklonika među domaćim ljubiteljima devete umjetnosti.

Iako je Fibra kao projekt nastala isključivo kao produkt ljubavi prema stripu, bez pretenzija k ozbiljnijoj zaradi, stripovi ipak, zbog svoje bogate opreme i tržišnih okolnosti drže za mnoge previsoku cijenu. Stoga Marko Šunjić kaže kako ga raduje što su njegova izdanja ljubiteljima stripa ipak dostupna posredstvom knjižnica.

Kvalitetan rad te izdavačke kuće prepoznat je prošle godine i od strane struke, kada je Fibra ušla u sam vrh nominiranih za Nagradu Kiklop kao nakladnk godine. (ekipa Knjižnice Marije Jurić Zagorke)