U utorak, 03. ožujka u Potkrovlju Galerije SC, u 20 sati otvara se izložba umjetnice Ivane Ognjanovac pod nazivom Babe i Žabe

Balavurdija 3

*Radovi na izložbi Babe i Žabe umjetnice Ivane Ognjanovac, nastali kolažiranjem obiteljskih fotografija i dječjih crteža uz koje su i komentari ispisani na zidu dječjim rukopisom, tematiziraju stereotipe vezane uz pojam doma, obitelji i odgoja. Perspektiva onoga „koji to još ne razumije”, odnosno djeteta, pruža mogućnost ogoljavanja ponašanja odraslih, društvenih normi i naslijeđenih pravila. To je promišljanje o kvaliteti međuljudskih odnosa na kritičan i duhovit način. Autorica pritom koristi narodne izreke i poslovice i postavlja ih u osobnu priču.

Ivana Ognjanovac rođena je 1983. u Vukovaru. Studirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Universitatea de Arta si Design – Cluj Napoca u Rumunjskoj. Od 1999. izlaže na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 2012. nagrađena je na 2. Triennaleu autoportreta u galeriji Prica, Samobor, a 2014. sudjelovala je na ’22nd 21C ICAA Seoul International Art Festival 2014 Harmony’, u Južnoj Korei. Živi i radi u Zagrebu. Njen stvaralački rad usmjeren je na istraživanje čovjeka i razine njegovog postojanja (društvenu, psihološku, biološku, duhovnu), na nasljeđe, kauzalnosti, međuljudske odnose, načine povezivanja i osobne granice/identitet. Najčešće se oslanja na perspektivu promatrača ili svjedoka koji se pismeno ili usmeno osvrće na prizor. Pri tome se koristi raznim medijima od slike/crteža, preko videa, do zvučnog zapisa. Cilj njezinog kreativnog promišljanja je propitati kvalitetu međuljudskih odnosa i razloge iz kojih dolazi do blokada u komunikaciji te iste izložiti na kritičan ali prije svega duhovit način.