Uskok je izvijestio da iz rezultata zajedničkog istraživačkog tima Finske, Austrije i Hrvatske ne proizlazi sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito u poslovanju s Patriom

mesic

Međutim, u isto vrijeme finski tužitelj Jukka Rappe na pitanje ima li kakvih očekivanja od hrvatskog pravosuđa u vezi tog slučaja Hini je odgovorio da je zadaća hrvatskih vlasti istražiti i procesuirati prekršaje počinjene u svojoj državi. Radi li se o svojevrsnoj ucjeni utjecajnih političara?

Uskok: Zajednički istraživački tim osnovan još 2010.

U priopćenju na svojoj internetskoj stranici Uskok je u utorak podsjetio da je zajednički finsko-austrijsko-hrvatski istraživački tim o nabavi Patrijinih oklopnih vozila osnovan još 2010.

Hrvatska je strana “usko surađivala s nadležnim tijelima Finske i Austrije te provodila izvide tijekom kojih je pribavljena cjelokupna dokumentacija o odvijanju postupka nabave borbenih oklopnih vozila za potrebe Hrvatske vojske (HV-a), a također su pribavljeni relevantni podaci od Porezne uprave i Ureda za sprječavanje pranja novca kao i drugi potrebni podaci s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica”, kažu u Uskoku.

Dodaju i da je hrvatska strana pritom ispitala sve osobe u Hrvatskoj uključene u nabavu oklopnih vozila, a što je također omogućeno i finskim i austrijskim tijelima, “slijedom čega su finska nadležna tijela sudjelovala u ispitivanju osoba za čijim ispitivanjem su iskazali interes. Isto tako, hrvatska i finska nadležna tijela su sudjelovala u ispitivanju određenih osoba u Austriji”. Sav prikupljen materijal, kažu u Uskoku, dostavljen je finskoj i austrijskoj strani koje su svoje rezultate također poslali u Hrvatsku.

No, tijekom cijelog “postupanja” nisu pribavljeni “podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito”, ističu u Uskoku.

Rappe: Suđenje provedeno na temelju zajedničkih materijala

I finski tužitelj u odgovoru Hini podsjeća da je istragu u slučaju “Patria Hrvatska” proveo zajednički tim finskih, austrijskih i hrvatskih vlasti.

“Suđenje u slučaju ‘Patria Hrvatska’ provedeno je na temelju tih materijala. Međutim, bilo koji istražni tim ima izravan pristup dokumentima koje je prikupila druga strana. To znači da su dokumenti koje je prikupila i obradila hrvatska policija uključeni u finski dosje. Jednako, hrvatska strana ima pristup dokumentima finske policije i može ih iskoristiti. Što se tiče budućih poteza hrvatske strane, to morate pitati Uskok, ja nemam ovlasti govoriti u njihovo ime”, kazao je Rappe.

Podsjetio je da su u slučaju “Patria Hrvatska” u Finskoj dvojica predstavnika Patrije osuđena za podmićivanje, odnosno da su proglašeni krivima jer su obećali mito direktoru iz Đure Đakovića Bartolu Jerkoviću, dok je optužba da su obećali mito bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću odbačena zbog nedostatka dokaza.

Mesić: Ne znam tko je dizao novac

U izjavu HRT-u Mesić je, pak, kazao da “ne zna tko je dizao novca u Patriji”, jer ne zna menadžere i “kome su davali novac”.

“Sve je to moguće, ali to s Hrvatskom nema veze, odnosno nema veze s predsjednikom Republike jer je predsjednik vrhovni zapovjednik i nema veze s nabavom bilo kakve opreme i naoružanja. Zato je zaduženo Ministarstvo obrane. Nema ni jednog razloga da se mene ovdje za bilo što tereti. Ali ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti, samo moraju znati da do njihove i do moje smrti to neće dočekati”, poručio je Mesić.

Đuro Đaković: Nema dokaza da je Jerković primio mito

Grupa Đuro Đaković priopćila je u utorak kako nema ni jednog dokaza da je direktor njihove tvrtke Specijalna vozila Bartol Jerković primio mito te da se prema njihovim saznanjima protiv Jerkovića ne vodi nikakav kazneni postupak u Hrvatskoj ni u Finskoj, zbog čega nema razloga za preispitivanje njegova mandata.

“Po našim saznanjima u presudi se spominje gospodin Bartol Jerković kao osoba kojoj su osuđeni obećavali davanje mita. Međutim i prema riječima samog finskog tužitelja u ovom slučaju nema nijednog dokaza kako je gospodin Bartol Jerković primio mito”, navodi se u priopćenju. Dodaju i da se prema njihovim saznanjima u Hrvatskoj i Finskoj ne vodi nikakav kazneni postupak protiv Jerkovića, zbog čega nema “nijednog činjeničnog razloga” za preispitivanje njegova mandata kao glavnog izvršnog direktora društva Đuro Đaković Specijalna vozila.

TIH: Nacionalni interes utvrditi gdje je novac

Udruga Transparency International Hrvatska (TIH) ustvrdila je da je riječ o “vrlo ozbiljnim optužbama koje duboko kompromitiraju ne samo Hrvatsku, već i sve one koji svoj javni posao obavljaju pošteno i transparentno vodeći se prije svega javnim, a ne pojedinačnim interesima. Za istraživanje ovako teških malverzacija nikada nije kasno. U interesu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i časti treba istražiti gdje je taj novac doista završio, ako nije u Hrvatskoj trebamo ga pronaći. S obzirom da su se u istrazi spominjali istaknuti pojedinci koji su u to vrijeme obnašali visoke pozicije u tijelima vlasti to dodatno zahtijeva ozbiljan pristup. Svakome od njih trebalo bi biti u interesu da se doista pokaže da taj novac nisu nezakonito prisvojili. Niti jedan građanin ne smije biti iznad zakona. Osjećaj odgovornosti onih koji obnašaju javnu vlast je temelj za stvaranje povjerenja u političare i političke institucije. Tijela koja se bave sankcioniranjem neprihvatljivog ponašanja, prije svega DORH i Uskok moraju svoj posao obavljati profesionalno bez obzira o kojim se pojedincima radi”, istaknula je predsjednica TIH-a Davorka Budimir. Hina, Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Leave a Reply

Your email address will not be published.