Nansi Tireli izabrana za predsjednicu Hrvatskih laburista

Nansi Tireli izabrana je za predsjednicu Hrvatskih laburista – stranke rada (HL) pobijedivši na drugom saboru stranke u nedjelju svog nansi tireli

Nansi Tireli izabrana na drugom saboru Hrvatskih laburista za predsjednicu stranke. Tireli je kao v.d. predsjednika stranku vodila sedam mjeseci. Za potpredsjednike su izabrani Robert Greblički i Jaroslav Pecnik, a za tajnika stranke Damir Hrdas.

Borba za Lesarova nasljednika bila je žestoka o čemu svjedoči ne samo napeta atmosfera na saboru, na kojem se otvoreno govorilo o podmetanjima i obračunima tijekom kampanje, već i višesatno prebrojavanje glasova za stranačka tijela. Protukandidat Antun Kapraljević koji laburiste vidi kao hrvatsku Syrizu čestitao je novoj predsjednici. Ali je i izjavio kako ‘nije siguran da će lijeva opcija htjeti ostati u stranci’, te da će o tome još razmisliti.

U njegovu su timu bila i dvojica saborskih zastupnika laburista. I dok Mladen Novak kaže da za sada ne napušta stranku, Nikola Vuljanić je najavio odlazak. ‘Izaći ću iz Hrvatskih laburista, jer ne vidim da stranka ide u smjeru u kojem mislim da bi trebala ići i u kojem ima šansu za preživljavanje’, poručio je Vuljanić. Nansi Tireli izrazila je žaljenje zbog Vuljanićeve odluke.

Bivši predsjednik Dragutin Lesar nije se kandidirao ni za jednu funkciju u stranci, a kao predsjednik radnog predsjedništva vodio je buran cjelodnevni sabor. Nova predsjednica Nansi Tireli ipak očekuje da će stranka jedinstveno nastaviti put i da za laburiste ima mjesta na političkoj sceni. Tireli je izabrana za predsjednicu pet godina od osnivanja Hrvatskih laburista te gotovo godinu dana od odlaska Dragutina Lesara s mjesta predsjednika.

Protukandidat joj je bio Antun Kapraljević. Stav Tireli je da program laburista ne treba puno mijenjati već da ga treba kvalitetno predstaviti građanima, dok se Kapraljević zalagao da laburisti postanu prava hrvatska ljevica i da se strogo odrede prema kapitalu i centrima moći. hrt, Foto: Sanja Rabuzin Pavić/HRT