Skip to content

VIKEND U BEČU

bec 1

 

VIKEND U BEČU
autori: Sendi Katić & Mislav Deželić
organizator: Ivana Ćosić/COMPRESS Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča

 

foto-galerija 

Ususret danu zaljubljenih zaputili smo se u Beč, kako bi provjerili kakve nam zanimljivosti nudi u ovo doba godine

Klizalište ispred Bečke vijećnice (Rathaus)

Ukoliko niste stigli doživjeti zimsku čaroliju na zagrebačkom Tomislavcu, ispred Bečke vijećnice (Rathaus) moći ćete do 8. ožujka uživati na čak 5600 kvadratnih metara klizališta uz mnogobrojne poznate slastice, tradicionalnu austrijsku hranu i piće. Naš odabir pao je na punč s kuhanim jabukama i cimetom. Ukoliko vam se sviđa keramička šalica u kojoj vam serviraju piće, jednostavno je ne morate vratiti kako bi dobili kauciju te vam ostaje kao originalni suvenir i uspomena. Ispred vijećnice nalazi se također preko 70 metara visoka rotirajuća platforma “City-Skyliner”, koja vam nudi prekrasan panoramski pogled na Beč.

Rathaus 01

 

Haus der Musik – glazba iz nove perspektive

Dok ste u Beču obavezno posjetite “Haus der Musik”, muzej u kojemu ćete doživjeti glazbu iz jedne potpuno nove perspektive te ćete uz brojne interaktivne sadržaje dobiti zanimljiv uvid u sve što je vezano za glazbu ali i zvuk općenito. Tako možete, među ostalim, skladati klasičnu glazbu zajedno s Beethovenom, dirigirati cijelim orkestrom ili doživjeti zvukove iz raznih dijelova svijeta pa čak i svemira. U suvenirnici u sklopu muzeja pronaći ćete sigurno nešto zanimljivog i originalnog, kao npr. CD kompilacije poznatih klasičnih skladbi u modernim aranžmanima.

Haus der Musik 02

 

Madame Tussauds WienMuzej voštanih figura Madame Tussauds Wien

Ukoliko vam je Londonski muzej voštanih figura predaleko, a želite se fotografirati s poznatim i slavnim ličnostima, svratite u “Madame Tussauds Wien”, smješten na ulazu u zabavni park Prater (U-Bahn stanica Praterstern). Nezaboravan doživljaj priuštit će vam poznate ličnosti koje djeluju toliko stvarno da vas možda ulovi i mala neprilika prilikom poziranja s njima! Za one male tu je i radionica na kojoj možete aktivno sudjelovati u procesu izrade kalupa te izraditi svoj vlastiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzej povijesti umjetnosti ostavlja posjetitelja na znatiželjnoj “muci”

“Kunsthistorisches Museum” ili muzej povijesti umjetnosti svojom impozantnom arhitekturom i veličinom zbirki ostavlja posjetitelja na muci što prvo pogledati i kojim redoslijedom pregledati sve ponuđene izložbe u muzeju. Ukoliko pomno razgledavate, računajte da bi se mogli u muzeju zadržati čitav dan i svejedno ne obići cijeli kompleks! Među ostalima, tu je jedinstvena egipatsko-orijentalna zbirka koju ne smijete zaobići.

Kunsthistorisches 02

 

AlbertinaAlbertina nudi izložbu slika Degasa, Cezannea, Kandinskog, Delvauxa, Kokoschke, Signaca, Picassa, Seurata, …

Za one željne klasičnih kulturnih sadržaja odabrali smo i posjetili tri muzeja na svjetskom glasu – Albertina, Kunsthistorisches muzej i Leopoldmuseum. Albertina nudi izložbu slika pod nazivom “Od Moneta do Picassa”, kao i izložbu Degasa, Cezannea i Seurata pod nazivom “Arhiva snova”, posuđenu iz pariškog “Musée d’Orsay” te se može razgledati do 3. svibnja. Naravno, u sklopu Albertine u stalnom postavu izloženi su i ostali svjetski poznati slikari tako da smo uz gostujuću zbirku obišli i djela Kandinskog, Delvauxa, Kokoschke, Signaca, Picassa, Thönya i drugih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leopoldmuseum sa stalnim postavom najveće zbirke Egona Schielea i Gustava Klimta

Leopoldmuseum je utemeljen 2001. godine zahvaljujući bogatoj i raznovrsnoj zbirki s više od 5000 umjetničkih dijela koja su kroz više od pola stoljeća bila prikupljana od Rudolfa i Elisabeth Leopold. U stalnom postavu možete razgledati najveću zbirku Egona Schielea i Gustava Klimta koja prikazuje transformaciju od bečke secesije i jugendstila prema ekspresionizmu. Uz stalni postav vrijedi posjetiti i izložbu Arica Brauera te pogledati dokumentarni film o stvaranju i inspiraciji ovog osebujnog austrijskog slikara, plesača, scenografa i pjesnika.

Leopold 02

 

Ukoliko odlučite provesti vikend u Beču, budite sigurni da se nećete vratiti bez prekrasnih dojmova i lijepih uspomena!

Mislav Deželić