016784421

Pet godina nevin u zatvoru

Gdje može stići demokracija u ovom slučaju američka, u borbi protiv terorizma? Nikako do bezrazložnog i nedokazanog zatvaranja, slijeđenog različitim torturama! Ipak to se sve dogodilo Muratu Kurnazu, njemačkom građaninu turskog porijekla. Rođen 1982. u Bernu, odjednom je optužen za terorizam, nakon 11. rujna i uhićen u Pakistanu odakle ga upućuju u Guantanamo, prosinca 2001. godine.

Mladic će biti oslobođen tek u ljeto 2006., nakon intervencije Angele Merkel koja je bila zaprepaštena okolnostima zatvaranja čovjeka, čiji dosije nema ni jednu optužbu!

Od te istinite i strašne povijesti, njemački redatelj Stefan Schuller je ostvario šokantan film nazvan “Pet godina”/Five years/ što potstiče na razmišljanje i dugu refleksiju. Murat Kurnaz je napisao i knjigu “Preživjeti u Guantanamu”, izdatu godinu nakon oslobađanja. Djelo je objavljeno na 30 jezika.

 

S mnogo preciznosti i posebnom nadarenosti, opisao je ispitivanja obvezno praćena udarcima i tjelesnim zlostavljanjima, kao i psihičke torture različitih metoda. Dao je čitateljima jedinstvene opise zatvorskog ugođaja, ustanovljene sa zastrašujućim realizmom. Ulogu Kurnaza je veličanstveno odglumio Sascha Alexander Gersak njemački glumac poljskih korjena. Učinio je da publika zajedno s njim pati i prokljinje nepravdu, učinjenu devetnaestogodišnjem studentu koji s terorizmom nema nikakvih poveznica.

Sacha Alexander Gersak ako Murat Kurnaz u filmu Five years

Napokon rehabilitiran

Što se dogodilo Kernazu ponižavanom 1725 dana, preslušavanom satima od strane jednog agenta kojeg je, kasnije, hijerarhija osudila. Njemu je glumac Ben Miles podario svoju već dokazanu nadarenost i profesionalizam.

Publika nijemo promatra njihov duel u kojemu stariji glumac, koji najprije brani pravedan sadržaj, postaje krvnik. Očito, upotrijebiti bilo kakva sredstva da se netko natjera na priznanje, nisu preporučljiva, posebno prema vidljivo nevinoj osobi, što se nikada nije upustila u mutne vode terorizma. Murat Kurnaz impresionira svojom čvrstoćom i odlučnošću. Danas je rehabilitiran i mirno živu u Bernu, svom rodnom gradu pa sa suprugom Njemicom čekaju bebu.

Džana Mujadžć

Pogledajte film!

{youtube}Zvd1CSNv7y8|500|400|0{/youtube}

 

Odgovori