Skip to content

Nesloga između EU i SAD glede Ukrajine sve više izlazi na vidjelo

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu da pomoć Ukrajini slanjem oružja ne bi riješila krizu u toj zemlji, čime je izazvala oštru reakciju vodećeg američkog senatora Lyndseya Grahama, koji je optužio Berlin da okreće leđa savezniku u nevolji

P-FAH-H207063

Angela Merkel time je izazvala oštru reakciju vodećeg američkog senatora Lyndseya Grahama, koji je optužio Berlin da okreće leđa savezniku u nevolji.

Žestoka razmjena mišljenja na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu ukazala je na krhkost translatlantskog konsenzusa kad je riječ o pitanju kako se suočiti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u slučaju sukoba na istoku Ukrajine, u kojemu je dosad poginulo više od 5.000 ljudi.

Ruska aneksija ukrajinskog poluotoka Krima u ožujku prošle godine i činjenica da Moskva podupire separatističke snage na istoku Ukrajine, što Kremlj poriče, sveli su odnose između Rusije i Zapada na najnižu razinu nakon Hladnog rata.

Posljednja ofenziva proruskih pobunjenika u Ukrajini izazvala je živu diplomatsku aktivnost, u okviru koje su i Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande u petak putovali u Moskvu kako bi pokušali uvjeriti Putina da sklopi mirovni sporazum.

No europski dužnosnici tvrde da ruski predsjednik u ovome trenutku nema velikog motiva za pregovaranje, nego da radije promatra kako separatisti zauzimaju nova područja u Ukrajini, što je svojevrsno ruganje sporazumu o primirju sklopljenom u rujnu u Minsku u Ukrajini.

Ukrajinska je vojska u subotu ustvrdila da su proruski separatisti pojačali paljbu po vladinim snagama te kako se čini da grupiraju snage za novu ofenzivu na ključno željezničko čvorište Debalceve i obalni grad Mariupol.

Njemačka je kancelarka u Muenchenu, nakon što se noćas vratila iz Moskve, priznala da je neizvjesna sudbina francusko-njemačkog mirovnog plana što su ga dvije zemlje ovog tjedna predstavile Kijevu i Moskvi. Izričito je međutim odbila ideju da bi slanje oružja Ukrajini, o čemu razmišlja američki predsjednik Barack Obama, pomoglo u rješavanju sukoba.

“Razumijem raspravu, ali vjerujem da više oružja ne bi dovelo do napretka koji Ukrajini treba. Iskreno u to sumnjam”, rekla je njemačka kancelarka, koja je pokrenula zapadnu inicijativu rješavanja krize pregovorima.

See also  Biciklisti iz Hrvatske danas stigli u London nakon 30 dana bicikliranja

“Problem je što ne mogu zamisliti situaciju u kojoj bi bolje opremljena Ukrajina vojno uvjerila predsjednika Putina da bi mogao doživjeti vojni poraz”, pojasnila je Merkel. (Hina/Reuters)