Vrijeme počinka ima velikog utjecaja na sportske rezultate

demotivacija.hr Spavanje

Ljudski unutarnji sat može imati toliko dramatičan utjecaj na sportska ostvarenja da sportaše može koštati olimpijske medalje, piše BBC

demotivacija.hr Spavanje

Znanstvenici sa sveučilišta u Birminghamu dokazali su da rezultatska uspješnost varira do 29 posto ovisno o dobu dana.

Ranoranioci najbolje rezultate ostvaruju u doba ručka, ‘noćne ptice’ navečer, a oni između sredinom dana.

To čak može objasniti, kažu u Birminghamu, zašto su španjolski nogometaši tako uspješni.

U njihovu istraživanju sudjelovalo je dvadeset engleskih hokejašica na travi. Testirali su ih u nizovima 20-metarskih sprinteva u šest različitih doba dana.

Razlika između najboljeg i najlošijeg rezultata iznosila je čak 29 posto.

Ranoranioci su na vrhuncu bili oko podneva, oni koji ustaju kasno oko 20 sati, a oni između tih kategorija najbolji su bili oko 16 sati.

Voditelj istraživanja Roland Brandstaetter rekao je da razlika od jedan posto u izvedbi odgovara razlici između medalje i četvrtog mjesta u mnogim olimpijskim diciplinama.

Tjelesni sat može se prilagoditi, kaže Brandstaetter. “Ako ste ranojutarnji tip, a natjecanje vam je navečer, o tome treba voditi računa i prilagoditi vrijeme spavanja uoči natjecanja”.

On tvrdi da tjelesni sat “apsolutno” ima utjecaja na lošije rezultate engleskih klubova u Ligi prvaka. “Imate igrače koji u engleskom Premiershipu igraju odlično u 15 sati, a na večernjim utakmicama Lige prvaka odjednom im ne ide tako dobro”, rekao je. Suprotno tome, španjolsko društvo i ritam života, koji se pokreće nešto kasnije u danu, možda klubovima iz te zemlje donose prednost. hina