Ljudski unutarnji sat može imati toliko dramatičan utjecaj na sportska ostvarenja da sportaše može koštati olimpijske medalje, piše BBC

demotivacija.hr Spavanje

Znanstvenici sa sveučilišta u Birminghamu dokazali su da rezultatska uspješnost varira do 29 posto ovisno o dobu dana.

Ranoranioci najbolje rezultate ostvaruju u doba ručka, ‘noćne ptice’ navečer, a oni između sredinom dana.

To čak može objasniti, kažu u Birminghamu, zašto su španjolski nogometaši tako uspješni.

U njihovu istraživanju sudjelovalo je dvadeset engleskih hokejašica na travi. Testirali su ih u nizovima 20-metarskih sprinteva u šest različitih doba dana.

Razlika između najboljeg i najlošijeg rezultata iznosila je čak 29 posto.

Ranoranioci su na vrhuncu bili oko podneva, oni koji ustaju kasno oko 20 sati, a oni između tih kategorija najbolji su bili oko 16 sati.

Voditelj istraživanja Roland Brandstaetter rekao je da razlika od jedan posto u izvedbi odgovara razlici između medalje i četvrtog mjesta u mnogim olimpijskim diciplinama.

Tjelesni sat može se prilagoditi, kaže Brandstaetter. “Ako ste ranojutarnji tip, a natjecanje vam je navečer, o tome treba voditi računa i prilagoditi vrijeme spavanja uoči natjecanja”.

On tvrdi da tjelesni sat “apsolutno” ima utjecaja na lošije rezultate engleskih klubova u Ligi prvaka. “Imate igrače koji u engleskom Premiershipu igraju odlično u 15 sati, a na večernjim utakmicama Lige prvaka odjednom im ne ide tako dobro”, rekao je. Suprotno tome, španjolsko društvo i ritam života, koji se pokreće nešto kasnije u danu, možda klubovima iz te zemlje donose prednost. hina

Leave a Reply

Your email address will not be published.