Skip to content

Izložba “Zajedno u umjetnosti” Akademije likovnih umjetnosti, Široki Brijeg

Nakon Sarajeva i Banja Luke, publika će imati priliku vidjeti izložbu studenata završnih godina četiri bosanskohercegovačke Akademije; Širokobriješke, Trebinjske, Banjalučke i Sarajevske, pod nazivom „Zajedno u umjetnosti”

zajedno

Galerija Akademije likovnih umjetnosti, Široki Brijeg
otvorenje 5. veljače u 18 sati

Izložbu organizira Udruga „Ja vrijedim”, iz Sarajeva, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, s ciljem povezivanja mladih likovnih stvaratelja s područja Bosne i Hercegovine.

Izložba će se održati u četvrtak, 05.veljače 2015. godine, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, s početkom u 18.00 sati.

Nakon Širokog Brijega, izložba seli u Trebinje.

“U vrijeme kada je, zbog društvenog konteksta u kome ona nastaje egzistiranje bosanskohercegovačke umjetnosti ugroženo i kada su rijetki pokušaji da se ona održi i da joj se posveti pažnja kakvu zaslužuje, izložbe još uvijek neafirmiranih umjetnika Bosne i Hercegovine još su značajnije.

Izložba ” Zajedno u umjetnosti” jedan je od poduhvata koji, pružajući šansu mladim stvaraocima da njihov rad bude viđen i vrednovan, ulijeva nadu u perspektivniju budućnost na polju umjetnosti. Dvadeset četiri umjetnika i umjetnice u nastajanju, studenti Akademija iz Banja Luke, Trebinja, Širokog Brijega i Sarajeva, publici predstavljaju svoje odabrane radove i kroz njih otkrivaju djelić svog umjetničkog kreda, koji će, dakako, kroz godine koje dolaze neprestano evoluirati.

Zastupljeni su radovi iz gotovo svih umjetničkih medija, od tradicionalnih-kiparstva, slikarstva, grafike, do onih koji su se etablirali tek u novije doba, a u koje ubrajamo grafički i produkt dizajn, te instalaciju i video art koji granici sa performansom.”

Iz Predgovora:
autorica Andrea Mekić, povjesničarka umjetnosti

„Otvaranjem prostora i stvaranjem novih mogućnosti za samostalne ili grupne izložbe studenata, koje se ne bi zadržale samo u lokalnim parametrima, ili sporadičnim pokušajima, već u konkretiziranom prostoru i vremenu, sasvim sigurno bi se dodatno verificirao rad i studenata i profesora i institucije.

Osim toga kontinuirano komuniciranje unutar četiri Akademije omogućilo bi stvaranje programski transparentno osmišljene platforme u okviru koje bi se, zajedno sa zemljama regije, moglo progresivnije i sigurnije istupati na svjetskoj likovnoj sceni.”

See also  Otvorena izložba Medicina sacra na FBF-u

Iz Predgovora:
autorica doc.dr. Ema Mazrak, povjesničarka umjetnosti