Lavrov o Obaminom govoru o stanju nacije: Rusiju se neće moći izolirati

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergey Lavrov, nije našao riječi potpore u odgovoru na godišnji govor o stanju nacije američkog predsjednika Obame. Rekao je kako taj govor opisuje “Agresivnu vanjsku politiku SAD-a koja se vodi prema cilju dominacije nad pitanjima svjetskih poslova”

lavrov-o-obaminom-govoru

“Obamin govor pokazao je kako je američkim političarima samo jedan cilj u središtu njihove političke filozofije, a to je pokazati svijetu da su oni broj jedan što bi svi ostali morali priznati”, rekao je Lavrov i dodao: “Amerikanci su zacrtali put sukoba”.

Obama je Rusiju prozvao nasilnikom zbog aneksije poluotoka Krim i zbog podrške koju pruža ukrajinskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini. Lavrov je pak nazvao američku politiku zastarjelom i daleko od dodira s modernom stvarnošću te da će “Američka politika izolacije Rusije jednog dana propasti, a agresivni smjer Washingtona će biti stvar prošlosti”.

Obama je u govoru o stanju nacije rekao kako je podrška koju SAD pruža Ukrajini principijelni odgovor protiv ruskog zastrašivanja manjih država. Obama je primijetio kako su svi američki saveznici ujedinjeni u stavu protiv ruske agresije. Lavrov je na to odgovorio kako su SAD “Prisilile svoje saveznike, Japan i Europu, da se udruže protiv Rusije”.

Dodao je i kako govor američkog predsjednika “Dokazuje da se SAD neće zadovoljiti položajem jednakog među jednakima, već da žele dominirati svijetom”.

Zapadne nacije započele su s uvođenjem ekonomskih i diplomatskih sankcija protiv Rusije nakon aneksije poluotoka Krim, proširile ih nakon nepotvrđenih optužbi za slanje vojne opreme i trupa pobunjenicima u istočnoj Ukrajini. Rusija podjednako uporno odbacuje te optužbe i od zapada očekuje dokaz za takve tvrdnje. Do danas uvjerljivi dokaz nije pružen.

Sankcije u kombinaciji s padom cijene nafte poslale su rusku ekonomiju u recesiju, prvu nakon 2008. godine, i prvu ozbiljnu nakon 1998. godine. Ruska valuta izgubila je na vrijednosti za više od pola u proteklih godinu dana.

“Rusiju se mnogo puta od izbijanja ukrajinskog sukoba optuživalo za slanje oružja ukrajinskim pobunjenicima, no do sada, od strane koja je najglasnija u optužbama, nije stigao uvjerljiv odgovor, niti je pružen dokaz”, rekao je Lavrov.

“Odnosi na relaciji Moskva – Washington srozali su se na najnižu moguću mjeru. Pozivamo naše zapadne partnere na nastavak suradnje i dijaloga na međunarodnom i bilateralnom nivou, no takva suradnja moguća je samo uz uzajamnu jednakost i poštivanje za interese druge strane”, kaže Lavrov. Advance