ZAMP tuži grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Iz neslužbenih izvora saznajemo da se poznata skladba “Drmeš za Pendereckog” autora Ive Josipovića često može čuti za vrijeme olujne tramontane javlja News-bar

orgulje

vratkom s novogodišnjih praznika, članove gradskog vijeća grada Zadra dočekao je hladan tuš! “Grad je pred bankrotom” započeo je sjednicu gradskog vijeća predsjednik Živko Kolega. Naime kako doznajemo grad je dobio ovršni prijedlog od strane ZAMP-a zbog učestalog kršenja autorskih prava. ZAMP tereti grad Zadar kao vlasnika morskih orgulja zbog neovlaštenog izvođenja skladbi. Iz neslužbenih izvora saznajemo da se poznata skladba “Drmeš za Pendereckog” autora Ive Josipovića često može cuti za vrijeme olujne tramontane.

Kako bi provjerili o čemu je riječ uputili smo se na zadarsku rivu gdje smo i sami svjedočili izvoženju cijela dva takta “Diabolezza” također poznatog Josipovićeva djela. Većina vijećnika zadarskog gradskog vijeća nije bila raspoložena za davanje izjava, dok je samo kratki komentar uputio Ivan Kozina HDZ-ov član vijeća.

– Grad Zadar ne može utjecati na vremenske uvjete i smatramo da je ovo direktan udar na demokraciju za koji je zaslužna najnesposobnija vlada u povijesti Republike Hrvatske – objasnio je Kozina.

Za komentar cijelog slučaja kontaktirali smo ured bivšeg predsjednika gdje su nam ukratko odgovorili “Nek institucije pravne države rade svoj posao”, nakon kojeg nismo bili sigurno ured kojeg bivšeg predsjednika smo dobili. Problem je podijelio zadarsku javnost, dok jedni smatraju da je ovo odlična reklama za grad, drugi su pak mišljenja da se zakoni moraju poštovati.

Kolona bagera s Vira je već na putu prema zadarskoj rivi kako bi uklonili sporne orgulje. Daljnji razvoj situacije pratite na News-baru.

Autor: Dopisnički ured za Dalmaciju/News-bar