Milas Klarić povukla sve 83 primjedbe Mile Jelavić na Obiteljski zakon u čijoj izradi je i sama sudjelovala

Pravobraniteljica u sukobu interesa

opčić-milas-klarić-580x3852. prosinca 2013. godine, dok je izrada nedavno ukinutog Obiteljskog zakona bila u tijeku, tadašnja pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić uputila je radnoj skupini svoje mišljenje i čak 83 primjedbe na zakon koji je ministrica Milanka Opačić najavljivala kao najvažniji projekt svog ministarstva piše Narod.hr

Početkom travnja 2014. godine Mila Jelavić otišla je s mjesta pravobraniteljice za djecu, a nova pravobraniteljica, uz protivljenje mnogih i veliku saborsku raspravu, postala je Ivana Milas Klarić.

Kad je stupila na dužnost, povukla je sve 83 primjedbe prošle pravobraniteljice za djecu na Obiteljski zakon. Kako je Milas Klarić i sama bila dio skupine koja je pisala zakon, opravdano se može govoriti o klasičnom sukobu interesa, a ne o brizi za poboljšanje zakona. Jer povući baš sve 83 primjedbe svoje prethodnice, i to u zakonu kojeg je kasnije Ustavni sud stavio potpuno izvan snage, ne može se nazvati brigom za one čiji će se životi regulirati prema njemu.

Kompletan tekst primjedbi možete pogledati ovdje.

Mila Jelavić – primjedbe na obiteljski zakon

Primjedbe na majčinstvo i očinstvo

U svom očitovanju na Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, prethodna pravobraniteljica Mila Jelavić, osvrnula se na majčinstvo i očinstvo, osobito na utvrđivanje majčinstva (čl. 59.), presumpciju bračnog očinstva i iznimke (čl. 61.), priznanje očinstva i postupak priznanja (čl.62.) i odredbe o muškarcu koji priznaje očinstvo (čl. 63.).

Sporan pravni položaj i zaštita djeteta

Očitovala se na pravni položaj djeteta, osobito na ograničenu poslovnu sposobnost djeteta (čl. 85.), upravljanje imovinom djeteta ( čl. 97. i 98. ), zastupanje djeteta u vezi s vrjednijim imovinskim pravima ( čl. 101.), osobe koje ostvaruju roditeljsku skrb o djetetu (čl.102.), samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi (čl. 105.), ostvarivanje osobnih odnosa djeteta sa srodnicima i drugim bliskim osobama (čl. 120.) i ostvarivanje osobnih odnosa s djetetom pod nadzorom (čl. 124.).

Također, očitovala se i na mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, na pretpostavke za izricanje mjere hitnog izdvajanja čl. 135., trajanje mjere i daljnje postupanje suda (čl. 138. st. 3.), izvješće, povratak djeteta u obitelj ili predlaganje druge mjere (čl. 163.), dužnosti centra za socijalnu skrb, izvješće o djetetu i prijedlozi (čl. 169. st. 2.).

Problematičnost skrbništva i uzdržavanja

Što se tiče lišenja prava na roditeljsku skrb, očitovala se na posebne pretpostavke za izricanje mjere (čl. 171.), a što se tiče posvojenja na zabrane za posvojenje na strani posvojitelja (čl. 187.). Vezano uz skrbništvo, očitovala se na odluka o stavljanju pod skrbništvo i imenovanje skrbnika (čl. 225.), upravljanje i zastupanje u imovinskim stvarima štićenika (čl. 261.)i na dužnost centra za socijalnu skrb na praćenje prilika u kojima štićenik živi (čl. 277.).

Zatim, očitovala se i na uzdržavanje maloljetnog djeteta (čl. 288.), uzdržavanje maloljetnog djeteta za prošlo vrijeme (čl. 289. ), dužnosti djeteta u vezi s uzdržavanjem (čl. 291.-293.) i ukupne mogućnosti roditelja obveznika uzdržavanja (čl. 313.).

Nejasne norme oko savjetovanja i suradnje s Centrom za socijalnu skrb

Također, osvrnula se i na sadržaj obveznog savjetovanja prije razvoda braka (čl. 325.), načelo hitnosti i osobito žurnog postupanja (čl. 347. ), obiteljske odjele (čl.352.), suradnja suda i centra za socijalnu skrb (čl. 353., 354., 355. i 356.), stranke u postupku (čl. 388.), i odluku o predaji djeteta (čl. 415.)

Mila Jelavić – primjedbe na obiteljski zakon

Izvor: Narod.hr, foto: fah

 

Komentari

Karlo • 6 hours ago
Trenutačna pravobraniteljica ne vidi ništa spornoga ni u činjenici da u “Frljićevoj predstavi” glumi dijete koje na pozornicu donesu u mrtvačkoj vreći i onda to dijete mitraljezom “puca” po golim glumcima.

anne buyuk • 5 hours ago
Kod nas se političari smjenjuju samo kad ne podržavaju šefa. Stručnost, marljivost, savjesnost, nepotkupljivost… sasvim su nevažne.

Ni gospođa Jelavić nije smjenjena (iako su to roditelji opetovano tražili) kad je svesrdno podržavala uvođenje Jovanovićevog zdravstvenog odgoja “bez suglasnosti roditelja” Otvoreno gazeći čl.63 Ustava.

Asenka Kramer • 6 hours ago
Velika je moć nove ‘pravobraniteljice’ – gđa Jelavić nedugo nakon što je uputila primjedbe i nakon što je na tribini pitala zašto je ukinuta zajednička roditeljska skrb (odgovor je bio skandalozan: zato što nikad nije zaživjela!) više nije bila pravobraniteljica već je to postala gore navedena gospođa.

BumBar Asenka Kramer • 4 hours ago
Obje one imale su svoje ispade oko prava roditelja i djece.
Ali, ovo što napisaste mi je promaklo … Ne mogu vjerovati!
Zar u Obiteljskom zakonu nema zajedničke roditeljske skrbi?
Pravi manijak treba biti pa ići ukidati tako razumnu stvar!

Miro Tvorac • 5 hours ago
Udbokomunisticka posla…..ukratko.

Kovač • 6 hours ago
Ova treba odgovarati jer puno je novaca ulupano u “obiteljski”zakon koji u potpunosti pada na ustavnom sudu da bi ona gradila neko svoje ime na teret svih državljana Hrvatske.
Ovo nije slučajno ovo je namjerno djelo po komandi iz Londona masonskog.

Omnes Omnibus • 5 hours ago
Ovo su tipicna Balkanska posla. Garantiram da ni u jednoj uredenoj drzavi ovakav sukob interesa ne bi bio moguc.

Miro Tvorac Omnes Omnibus • 5 hours ago
Kakva balkanska,udbokomunisticka….

Omnes Omnibus Miro Tvorac • 5 hours ago
Nisu jos, nije izvadila pistolj iz futrole.

zorule • 4 hours ago
Gledao sam ovu milas jelavić na TV-u kad joj je voditelj postavio pitanje (2x)….sa koliko je godina osoba punoljetna jer toga nema u njezinom i opačićkinom zakonu….nije znala ili nije htjela odgovoriti.Pa zar su takvu osobu postavili za pravobraniteljicu??????Ali dug se izgleda za dobivenu “uslugu” mora vratiti.

BumBar zorule • 4 hours ago
Istina, bilo je tako. Doslovno je ignorirala to važno pitanje.
Zla osoba uhvaćena u nedjelu, a odbijala je odgovoriti.
Nego, prije je imenom bila Mila Jelavić, a ova ofarbana partijka (u dječjim očima babaroga) je imenom Ivana Milas Klarić. 🙂

Ante Čotić BumBar • 3 hours ago
A izgleda da su obe domaće.

sol_i_svjetlo • 3 hours ago
I još nije dala ostavku?