Skip to content

U Caffe galeriji Đina otvorena izložba fotografija Tomislava Marijana Bilosnića

1 List

foto-galerija

U Caffe galeriji Đina u Zadru otvorena je izložba fotografija „24 pogleda na godišnja doba” svestranog umjetnika Tomislava Marijana Bilosnića. Riječ je o fotografijama koje hvataju trenutak suštine ljepote cvijeta, lista, kapi rose, paučina koja se prostire poput mjesečine, i sličnih mikro motiva na temu proljeća, ljeta, jeseni i zime. Koristeći se haiku trenutkom japanskom vještinim aranžiranja, u čemu je Bilosnić međunarodno priznati majstor, u fotografijama se mahom odlučio za „pasivni princim”, za eteričnim, duhovnim, edenskim trenutkom i stanjem kada svaki cvijet s otvaranjem nove latice otvara i novu sliku, novi svijet, neki samo alkemiji svojstveni i znani simbol. Kroz godišnja doba, i životne cikluse Bilosnić prati prolazna značenja vječnoga, pojavu slika, oblika i boja, njihovo savršenstvo, sve ono što nosi značenja solarnog i lunarnog, muškog i ženskog, zvjezdanog i kozmičkog.

2 Vinova loza

Za Bilosnićevu likovnu sklonost motivima cvijeća prof. dr. Antun Travirka će reći kako je cvijet „izolirani simbol prirode možda zanavijeke izgubljena raja». Pokojni književnik Miljenko Mandžo već je prije više godina zapisao i ovo: «T. M. Bilosnić se opredijelio za borbu za zdravu, čistu životnu sredinu i to najnježnijim, ali i najjačim oružjem – cvijećem. On je u cvijeću prepoznao monograme sunca, osjetio da su cvjetovi smiješak zemlje i krenuo u njihovu metamorfozu da ih na slikama sačuva i pretvori u trajnu opomenu i upozorenje onima koji nisu svijesni vrijednosti zdrave prirode u kojoj živimo”.

8 Ikebana

Izložbu „24 pogleda na godišnja doba”, koja će biti otvorena od 18. siječnja do 17. veljače 2015. godine, Bilosnić je popratio i posebnim tekstom „Nadam se da nisam izdao stvarni svijet, ukazujući u njemu na posljednja utočišta duše”, kao i svojim haiku pjesmama na temu četiri godišnja doba. Valja na kraju istaći i činjenicu kako je Bilosnić i dobitnik Međunarodne Zlatne plaketa za fotografiju na izložbi «Island and Sea».

U Galeriji