Avantura uz operu Mimi (Prizori iz boemskoga života)

Uoči premijere u zagrebačkome HNK-u

mimi1Na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu opera Mimi (Prizori iz boemskoga života) Frédérica Verrièresa, premijerno će biti izvedena 7. siječnja 2015. u 19.30 sati. Vezano uz ovu operu postavljaju se brojna pitanja: Što je od Puccinijeve opere La Bohème napravio francuski skladatelj Frédéric Verrières skladajući svoju Mimi? Kako su i zašto od jedne Mimi nastale dvije? Kako će redatelj Guillaume Vincent predstavu premijerno izvedenu u kultnome pariškom teatru Bouffes du Nord, prilagoditi ambijentu zagrebačkog Hrvatskoga narodnog kazališta? Kroz kakvu će avanturu dirigent Jean Deroyer provesti desetero članova Orkestra Opere zagrebačkog Hrvatskoga narodnog kazališta? O svemu tome najprije će biti upoznati novinari, a onda i publika na premijeri. Dirigent je Jean Deroyer a scenograf James Brandily. U glavnim su ulogama: Jeanne Cherhal (Alcindoro / Grof Geschwitz), Judit Fa (Mimi 2), Christophe Gay (Marcel, likovni umjetnik), Christian Helmer (Rodolphe, skladatelj i glazbenik), Camelia Jordana (Mimi 1), Marie-Eve Munger (Musette, Marcelova prijateljica)
U predviđenim izvedbama opere Mimi u sezoni 2015./16. sudjelovat će solisti zagrebačke Opere, praćeni istim sastavom orkestra HNK.

mimiDonosimo još detalja iz najave zagrebačkoga HNK: Nije riječ o pukoj adaptaciji slavne Puccinijeve opere La Bohème. Nije riječ o prebacivanju zapleta u današnje vrijeme. Riječ je o hvatanju smisla, traženju pravog kuta gledanja, pravoj udaljenosti, ukratko riječ je o našim osjećajima sada, ovdje kojima se približavamo vječnoj tajni opere La Bohème. Riječ je o pričanju nove priče kroz koju nas vodi Mimi, glavna junakinja Puccinijevih Bohema, daleka i strana, a opet bliska i poznata, snovita i stvarna, udvojena i halucinantna, Mimi koja voli, pati, ali i bježi i razdire svoju ljubav, Mimi koja nam je bliska i ranjiva poput nas samih…