Predstavljena fotomonografija “Lepoglava” o sakralnoj i kulturnoj baštini

Lepoglava

Lepoglava

Lepoglava – Fotomonografija Lepoglave, koja predstavlja bogatu sakralnu i kulturnu baštinu, prirodne ljepote i način života tog osebujnog mjesta Varaždinske županije i Varaždinske biskupije, predstavljena je u četvrtak 4. prosinca u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u tom gradu čipke i pavlinske duhovnosti.

To dugoočekivano izdanje, koje jednostavnom lakoćom kroz snimke istaknutoga varaždinskog fotografa Darka Gorenaka, popraćene opisima Roberta Peharde, donosi gotovo pjesnički pogled na znamenitosti i detalje lepoglavskoga kraja i njegove okolice, objelodanjeno je u okviru proslave Dana grada Lepoglave i župnog blagdana Bezgrešnog začeća BDM. Fotografije su nastajale u nekoliko posljednjih godina kroz sva godišnja doba, pa je Lepoglava, nadaleko poznata kao kolijevka hrvatske duhovnosti i kulture, dobila uistinu reprezentativno djelo na razini sličnog izdanja o gradu Varaždinu, objavljenog ljetos od istog izdavača varaždinske tvrtke GODAR.
Fotomonografiju je predstavila kustosica u varaždinskom Gradskom muzeju Elizabeta Igrec, koja je istaknula kako ona ostavlja dojam neposrednosti i jasne čitljivosti, te ponovno potvrđuje Gorenaka kao vrsnog fotografa čija su djela iskaz iskonske darovitosti, ali i sustavnog i neiscrpnog rada. Kroz obilje fotografija autor daje ono najljepše, izvorno i prisno od Lepoglave, pružajući dokumentarnost i opisnost u svom umjetničkom izrazu.

Gradonačelnik Marijan Škvarić kazao je kako djelo u najljepšem svjetlu predstavlja Lepoglavu koja ima svoje vrednote i prepoznatljivost ne samo na razini Hrvatske, nego i na svjetskoj razini, budući da se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Sam autor istaknuo je kako je rad na toj knjizi za njega bio izazov, a pronalaženje motiva poput istraživanja koje je trajalo nekoliko godina.

Fotomonografija na više od 160 stranica u izdanju praktičnog formata i mekog uveza slikom i perom govori o Lepoglavi nekad i danas. Može se reći da je gotovo polovica knjige posvećena sakralnim motivima prepoznatljivima za to mjesto koje je obilježeno višestoljetnom pavlinskom prisutnošću koja je ostavila neizbrisive tragove na svakom koraku. Najveći tragovi nalaze se u nekad pavlinskoj, a danas župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM, raskošno oslikanoj umjetničkim freskama pavlinskih majstora i urešenoj iznimno vrijednim oltarima, kipovima i slikama, koja u svom svetištu čuva veliku oltarnu sliku “crne Gospe”, Majke Božje Čenstohovske. Fotografije predstavljaju i pavlinski samostan u obnovi, te neprocjenjivo blago freskoslikara pavlina Ivana Krstitelja Rangera koji je svu raskoš svoga slikarskog umijeća posvjedočio oslikavajući nemali broj crkava i kapela u Lepoglavi i njezinoj bližoj i daljoj okolici. U knjizi su stoga predstavljeni i sakralni objekti drugih župa koje se nalaze na području Grada Lepoglave, kao što su Kamenica i Višnjica, a završni dio posvećen je prirodnim ljepotama Ravne gore. Skladan suživot ljudi ovoga kraja, njegove baštine i nezaboravne prirode, trajno zabilježen i dočaran posebno prisno i emotivno objektivom kamere, proteže se cijelom knjigom te poput svojevrsne šetnje kroz prošlost i sadašnjost otkriva svu njegovu ljepotu, posebnost i dragocjenost.

To izdanje na svjetlo dana donijelo je istinski i prepoznatljiv identitet Lepoglave, koja sve manje biva poznata samo po velikoj kaznionici, a sve više po svojoj bogatoj sakralnoj i kulturnoj baštini, koju tisuće namjernika sa svih strana svijeta pobliže otkriva i upoznaje tijekom cijele godine. Svakako, autorovo pomno oko zabilježilo je i detalje iz kaznionice, i to zatvorsku ćeliju u kojoj je tijekom pet godina bio zatočen blaženi kardinal i zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, kojem je posvećena i zatvorska kapela u kojoj se služe mise za zatvorenike. Stepinčevo mučeništvo još je jedan trag duhovnosti koji se ne može izbrisati iz prošlosti i sadašnjosti Lepoglave i Varaždinske biskupije i zalog je njihove budućnosti. (IKA)