Split – Predstavljen roman o sv. Josipu “Snaga ljubavi” Jana Dobraczynskoga

sv josip

sv josip

Split – U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak 27. studenoga na konferenciji za medije predstavljena je knjiga “Snaga ljubavi. Roman o sv. Josipu” Jana Dobraczynskoga. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Na temelju svjedočanstava Svetoga pisma, apokrifnih spisa i bogate kršćanske tradicije, iz pera poznatoga poljskog pisca Jana Dobraczynskoga izranja životan i topao ljudski lik sv. Josipa. Prateći život, nutarnje i vanjske kušnje toga omiljenog sveca brojnih kršćanskih naraštaja roman “Snaga ljubavi” usporedo opisuje političke, društvene i religijske okolnosti Palestine toga vremena, neodoljivo uvlačeći u svoju pripovijest misao i srce svakoga čitatelja. Snaga ljubavi divna je priča prepuna topline o životu skromnoga čovjeka kojega je Bog učinio najintimnijim svjedokom otajstva svojega Utjelovljenja.

Svojom književnom ljepotom, psihološkim poniranjem u nutrinu likova Josipa i Marije iz Nazareta te univerzalnim vrednotama – spremnošću na žrtvu, važnosti obitelji i značenjem prave ljubavi – ovaj najpoznatiji roman Jana Dobraczynskoga već godinama privlači pozornost publike u mnogim zemljama svijeta, neprestano doživljavajući nova izdanja. U svijetu u kojemu istinska uloga očinstva doživljava krizu, u svijetu u kojemu je riječ “ljubav” izgubila svoje pravo značenje ovaj roman aktualniji je i poticajniji no ikada prije.

Jan Dobraczynski (1910.–1994.) poznati je poljski književnik i publicist. Autor je brojnih kratkih priča, eseja, a ponajviše je prepoznatljiv po svojim romanima. Među brojnim romanima koje je napisao tijekom svoje dugogodišnje i vrlo plodne spisateljske karijere posebice se izdvajaju oni biblijske tematike. Obradio je tako u zasebnim romanima biblijske likove Jeremije, Mojsija, sv. Pavla itd., a poseban roman je napisao o Kristovu životu, poznat pod naslovom “Pisma Nikodemu”. Kvalitetom svog intenzivnog književnog stvaralaštva prepoznat je od široke publike postavši jednim od najčitanijih suvremenih poljskih autora, čije su knjige kontinuirano na top ljestvicama čitanosti. Svojim književnim radom stekao je i međunarodni ugled pa su tako njegova djela prevedena na dvadesetak svjetskih jezika. Jedno od najpoznatijih i najprevođenjih djela jest roman o biblijskom liku Josipa iz Nazareta “Snaga ljubavi”. (IKA)