Skip to content

Pretpremijera i premijera predstave “Thérèse Raquin” u produkciji HNK Zadar

U ponedjeljak 1. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar s počekom u 20 sati održat će se pretpremijera, a dan kasnije na istom mjestu u isto vrijeme premijera predstave Thérèse Raquin.

Radi se o produkciji Hrvatskog narodnog Kazališta Zadar koja na kazališne daske donosi tekst francuskog naturalista Émila Zole i to u režiji Jasne Ančić i Vinka Radovčića.

Za dramu Thérèse Raquin, koju je Zola dramatizirao 1873., gotovo bi se moglo reći da je francuska verzija ruskoga romana Zločin i kazna.

tr

Thérèse i njezin ljubavnik Laurent odlučuju ubiti Camillea, njezina ljubaznog, ali bolesnog muža i u tome uspijevaju ne izazivajući sumnju. Camille pogiba u nesreći s čamcem, a Laurent spašavajući Thérèsin život postaje heroj. Ljubavnici ostaju razdvojeni godinu dana sve dok obiteljski prijatelji ne predlože njihovo vjenčanje. No oni su nesretni i opterećeni osjećajem krivnje. Na kraju Thérèsina tetka otkriva istinu, ali doživi moždani udar i ne može ništa reći. Samo ih gleda, a njezina prisutnost ljubavnike otjera na put uništenja…

Jedan od najvažnijih književnika 19. stoljeća, začetnik francuskog naturalizma Émile Zola rođen je 1840. u Parizu. Prvi uspjeh postigao je romanom Thérèse Raquin kojeg on naziva velikom psihološkom i fiziološkom studijom. Roman je objavljen 1867., ali ga je kritika oštro napala i osudila kao pornografski i nemoralan pa je Zola drugom izdanju 1869. godine pridodao predgovor koji se ujedno smatra i naturalističkim manifestom.

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR

Émile Zola
THÉRÈSE RAQUIN

režija: JASNA ANČIĆ I VINKO RADOVČIĆ

dramaturg: Vinko Radovčić

prijevodi: Nataša Šprljan i Snježana Ercegovac

scenografija: John Čolak i Vinko Radovčić

kostimografija: Marija Šarić Ban

oblikovanje svjetla: Ivo Nižić

odabir glazbe: Vinko Radovčić i Nebojša Lakić

oblikovanje tona: Renato Zafranović

maska: Bernarda Bukša Petrić

izrada scenografije: John Čolak

izrada ženskih kostima: Nataša Perović

izrada muških kostima: Vernada Stipančev

inspicijent: Renato Pizek

fotograf predstave: Željko Karavida

Igraju:

Thérèse Raquin ŽANA BUMBER

Laurent VINKO RADOVČIĆ

Madame Raquin JASNA ANČIĆ

Camille Raquin IVAN VUKELIĆ / RENATO PIZEK

See also  Ponos i predrasude – održana praizvedba baleta

Émile Zola ZLATKO KOŠTA

Komesar Michaud/Čuvar MIMI ZADARSKI