Promocija knjige Zasto se baka ljuti autorice Lele B. Njatin

Zasto se baka naslovnica

Zasto se baka naslovnica

Lela B. Njatin: Zašto se baka ljuti?
ilustracije: Alenka Sottler, prijevod: Edo Fičor

Na promociji slikovnice: “Zašto se baka ljuti?”
Lele B. Njatin sudjeluju:

Lela B. Njatin
Darija Žilić
Miroslav Mićanović
Vasja Cenčič
Branko Čegec

Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5,
utorak, 25. studenoga 2014. u 13 sati.

Zašto se baka ljuti?

tekst: Lela B. Njatin
ilustracije: Alenka Sottler
prijevod sa slovenskog: Edo Fičor
cijena: 99 kn

Likovni stručnjaci Alenku Sottler uvrštavaju među najoriginalnije slovenske ilustratore. Posljednjih je godina postala vodeća ilustratorica svoje generacije. Rođena 1958. u Ljubljani, gdje je završila dodiplomski i poslijediplomski studij slikarstva. Pored ilustracija u časopisima i na naslovnicama, ilustrirala je brojne knjige, kako za djecu, tako i za odrasle. Značajan dio njezinoga opusa predstavljaju ilustracije poezije Nike Grafenauera, Andreja Brvara i Malcolma de Chazala. Posebno je zaokupljena interpretacijom bajki, kako modernih (Oscar Wilde, Svetlana Makarovič, Bina Štampa Žmavc, Ifigenija Simonović, Marko Kravos, Lela B. Njatin, Milan Petko), tako i klasičnih (Svjetske bajke, Grimmova Pepeljuga). Upravo u crno-bijelim interpretacijama Svjetskih bajki dosegla je svoj vrhunac, nakon kojega su uslijedila mnoga međunarodna priznanja za područje ilustracije knjiga, a među njima i Zlatna jabuka na Svjetskom bijenalu dječje ilustracije u Bratislavi, te prva nagrada na 3. hrvatskom bijenalu ilustracije 2010. Dobila je i najveće slovensko priznanje na području kulture, Nagradu Prešernovog sklada, a bila je nominirana i za najveće svjetsko priznanje na području ilustracije za djecu Astrid Lingren Memorial Award 2014. Članica je udruženja ilustratora SI iz New Yorka. Kao slobodna umjetnica živi i radi u Ljubljani.
Za ilustracije u knjizi Zašto se baka ljuti 2013. dobila je priznanje za kvalitetu časopisa za profesionalnu ilustraciju 3×3 Magazine iz New Yorka. Originalne ilustacije iz ove knjige bile su predstavljene na izložbi Le immagini dela fantasia, Sarmede, Italija. (Alenka Sottler)

Lela B. Njatin slovenska spisateljica i vizualna umjetnica, rođena 1963, živi i radi u Ljubljani. Za roman Nestrpnost / Netrpeljivost (Aleph, Ljubljana 1988, 1991; Naklada MD, Zagreb 1998) nagrađena je Zlatnom pticom, najvažnijom slovenskom nagradom za mlade pisce. Njezina bajka Velikanovo srce / Divovo srce (Aleph, Ljubljana 1997, Meandar, Zagreb 1998; Klobouky y Brna, Česky Krumlovci 1999) bila je nominirana za nagradu Večernica. Izbor iz njezinih kratkih proza uvršten je brojne slovenske i svjetske antologije. Na području vizualnih umjetnosti nastupa kao konceptualistica, a istražuje odnos između književnosti i vizualnosti.
Objavila je: Začasno bivališče, Aleph, Ljubljana 1990. Nestrpnost, Aleph, Ljubljana 1988. Rošlin in Verjanko, Aleph, Ljubljana 1987. Velikanovo srce, Aleph, Ljubljana 1997. Zakaj je babica jezna, Aleph, Ljubljana 2011.