Skip to content

Cardin otvorio muzej u Parizu

Musee Cardin

Haljine geometrijskih motiva 92-godišnjeg kreatora i vlasnika mnoštva značajnih objekata u svijetu, čuvenog Pierrea Cardina su napustile pariško predgrađe Saint Ouen pa se aktualno se izlažu u jako turističkoj, privlačnoj i raskošnoj četvrti Marais, Grada svjetlsoti.

Nekadašnja tvornica kravata od 1.000m² posjeduje oko 200 modela iz kolekcija Prêt-à-porter, brojnih šesira, cipeala, nakita i namještaja prpoznatljivog po futurističkoj estetici, šezdesetih godina.

Muzej nazvan “Prošlost-Sadašnjost-Budućnost” smješten na tri nivoa, kronološki pokazuje stilistovu karijeru započetu u doba “New Looka”, kada je mladi Venecijanac Pietro Cardini došao u prijestolnicu svjetske mode.

Cardin koji nema nikakvih zdravstvenih problema uprkos što se bliži stotom rođendanu, “nada se pokazati naslijeđe krojača koji je odpočeo od nule”!

cardin

Aktualno na čelu istinskog carstva vrijednog milijardu eura, Cardin je prisutan u svijetu mirisa, hotelijerstva i restauracije. Oblačio je “Beatlese”, Johna Steeda, Marlène Dietrich ili Jeanne Moreau, koja je još uvijek jako aktivna glumica, sa mnoštvom planova za naredne uloge. Cardin je prvi krojač koji je krasio naslovnicu poznatog časopisa “Time”, 1974. godine. Dva desetljeća kasnije je ušao i u čuvenu parišku ENSBA, Akademiju Lijepih Umjetnosti. Vlasnik popularnog restauranta Maxim’s, ujedno marke svjetskog glasa, Pierre Cardin je prije nekoliko godina otvorio prostor koji nosi njegovo ime, uvijek u blizini trga Concorde. Tu se odrđavaju jako slijeđeni “živi spektakli”, koncerti, izložbe. Kreator je poznat kao darežljiv mecena koji dugo podržava mlade umjetnike, koji u Pariz stižu sa četiri strane svijeta.

Džana Mujadžić, Foto: Muzej Cardin