Film Stari posao pobjednik 8. PSSST! Festivala nijemog filma

Dodjelom festivalske nagrade Veliki Brcko u CeKaTeu završen 8. PSSST! Festival nijemog filma

psst 1

Na ovogodišnjem 8. PSSST! Festivalu nijemog filma festivalsku nagradu Veliki Brcko žiri je dodijelio hrvatskom filmu „Stari posao” redatelja Luke Čurčića, dok je nagradu publike osvojio film “Što vjeruješ da vidiš”, Ted Mills (SAD). Na natječaj je pristiglo više od 100 filmova, u konkurenciju je ušlo njih 19, a ocjenjivači žiri u sastavu: Mirna Belina, Etami Borjan i Hana Jušić nagradu su odlučili dodijeliti hrvatskom filmu.

Osmi po redu PSSST!, jedinstvena međunarodna filmska manifestacija u Hrvatskoj, ove se godine u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka održao od 6. do 8. studenoga, a gledateljima je, uz natjecateljski dio programa, nudio i presjek “zlatnog doba” švedskog nijemog filma, s kultnim naslovima poput Fantomske kočije, Blaga gospodina Arnea, Erotikona, kao i Vjetra i nekolicine rjeđe viđenih klasika “švedske škole”.

U sklopu Festivala održala se i retrospektiva filmova legendarnog dječjeg Kino kluba “Slavica” iz sela Pitomača, možda i najuspješnijeg seoskog dječjeg kino kluba na svijetu.

Sve projekcije PSSST!-a bile su popraćene živom glazbom, a filmove su ove godine pratili glazbenici Vitomir Ivanjek, Sunrise Trio te Kaplowitzi.

Festiva se i ove godine održao u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Državnim arhivom, Zagreb filmom i Hrvatskom kinotekom.

psst 2