Retrospektiva filmova legendarnog dječjeg Kino kluba “Slavica” na ovogodišnjem PSSST-u

veliki-plavi-brcko

veliki-plavi-brcko

Retrospektiva filmova legendarnog dječjeg Kino kluba “Slavica” na ovogodišnjem PSSST-u!

Osmi po redu PSSST!Festival nijemog filma, jedinstvena međunarodna filmska manifestacija u Hrvatskoj, ove se godine u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka održava od 6. do 8. studenoga. Natjecateljski dio programa koji počinje večeras u 21 sat otvara brazilski film Malo više, malo manje, a tijekom triju festivalskih dana bit će prikazano još 18 filmova iz devet zemalja koji se natječu za nagradu Veliki Brcko, nazvanu po prvome junaku hrvatskog nijemog filma.

Svake se godine na Trešnjevci prikazuju i birani filmski klasici, a ove godine PSSST! nudi presjek “zlatnog doba” švedskog nijemog filma, s kultnim naslovima poput Fantomske kočije, Blaga gospodina Arnea, Erotikona, kao i Vjetra i nekolicine rjeđe viđenih klasika “švedske škole”.

U sklopu Festivala nijemog filma u subotu 8. studenoga u 19 h održat će se retrospektiva filmova legendarnog dječjeg Kino kluba “Slavica” iz sela Pitomača, možda i najuspješnijeg seoskog dječjeg kino kluba na svijetu. Radi se o veselim igranim, animiranim i dokumentarnim filmovima koje su napravila osnovnoškolska djeca iz Pitomače pod vodstvom profesora Mirka Lauša od 1960-ih do 1980-ih. Ove nijeme filmove pratit će glazbena pratnja uglednog jazz glazbenika Joea Kaplowitza. Ulaz je besplatan.

Program filmova Kino kluba Slavica:

8. studenog (subota), 19.00 h
Centar za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1)
Uspješnice legendarnog dječjeg kino kluba „SLAVICA” iz Pitomače

Uvodna riječ: Radovan Lauš, snimatelj
MLIN (1963, 7′)
MALA NEDELJNA AVANTURA (1965, 9′)
KAMENČIĆ (1965, 7′)
NA BIJELOM IZVORU (1974, 6′)
KIŠOBRAN (1969, 9′)
DVA KONJA (1974,3′)
PROLJETNE FRULE, (1963,6′)
KOŠULJA (1971,6′)
MALI HEROJ (1975, 3′)
POSLJEDNJI KARATE – UDARAC (1982, 8′)
NOVA IGRAČKA, Dušan Makavejev, dokumentarni, (1964, 17′)