Više od 600 naslova na 33. izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija

U sklopu ovogodišnjeg Interlibera, koji se otvara sljedeći utorak na Zagrebačkom velesajmu, održat će se i tradicionalna izložba godišnje izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba

Interliber 1

Izložbom se želi omogućiti publici neposredan uvid u recentne vodiče, časopise, kataloge izložaba i muzejskih zbirki, monografije, razna elektronička izdanja, ali i suvenire i igračke nastale u produkciji muzeja i galerija.

Pozivu za sudjelovanje na ovogodišnjoj 33. po redu izložbi izdavačke djelatnosti, odazvalo se 120 muzeja iz 65 gradova i mjesta u Hrvatskoj, od toga 26 muzeja iz Zagreba, a 94 muzeja iz ostalih gradova i mjesta u Hrvatskoj. U sklopu izložbe, kao poseban dio programa, bit će prezentirana izdanja Nacionalnog umjetničkog centra u Tokiju, središnje ustanove za informiranje o suvremenoj muzejskoj umjetnosti u Japanu, s kojom MDC razmjenjuje izdavačku produkciju od 2008. godine.

U nedostatku specijaliziranih muzejskih knjižara, ova izložba je najcjelovitiji i jedini oblik predstavljanja širokog spektra muzejskih tema i njihovih realizacija, koje se protežu u rasponu od izložbenih kataloga i izdanja enciklopedijskog tipa do suvremenih elektroničkih publikacija. Posjetitelji će imati jedinstvenu priliku da na jednom mjestu pregledaju 656 publikacija muzejskih izložaba i događanja koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu, a koje su publici inače dostupne samo u pojedinačnim muzejima.

Među nizom novih sadržaja posjetitelji će moći prolistati i čitati publikacije koje su se bavile istraživanjem arhitektonske i graditeljske baštine: Riječka industrijska priča (Muzej grada Rijeke), Radovan Tajder: arhitektura-arhitekt (Muzeja za umjetnost i obrt) i Secesija u Samoboru (Samoborski muzej). Posebnu pozornost sigurno će privući i tri nove knjige renomiranih likovnih teoretičara: O naivi i autsajderskoj umjetnosti Tonka Maroevića (Hrvatski muzej naivne umjetnosti), Tabula rasa Zvonka Makovića (Gliptoteka HAZU) kao i dva prijevoda francuskog kustosa i teoretičara Nicolasa Bourriauda – Relacijska estetika i Postprodukcija (Muzej suvremene umjetnosti).

Elektroničke publikacije postaju sve važniji dio muzejskog nakladništva , a među novitetima izdvajaju se Histri u Istri Arheološkoga muzeja Istre s imaginarnom glazbom starih Histra te Sopnja i kanat – CD s izvornom pučkom glazbom otoka Krka, Istre i Primorja u izdanju Muzeja grada Rijeke. Uz 50. rođendan Dražena Petrovića objavljen je i edukativni, interaktivni i multimedijalni DVD-ROM Dražen.

Interliber 2

Izdvajamo i vrlo opsežan blok publikacija s tematikom Prvoga svjetskog rata kojim su se muzeji uključili u nacionalni program obilježavanja Stogodišnjice Prvog svjetskog rata, primjerice vrijedna i kapitalna izdanja kao što su detaljni katalog Narod u nevolji: Veliki rat na varaždinskom području, koji je izdao Gradski muzej Varaždin, te Baron Gautsch: prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri, katalog koji interpretira jedan od najtragičnijih brodoloma na Jadranu, pripremljen od strane Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Tu je i novopokrenuta biblioteka MDC-a Kako objaviti dobru muzejsku knjigu,koja nam donosi seriju jedinstvenih knjiga iz muzejskog izdavaštva: Što je muzejski katalog i Muzejske publikacije za djecu i mlade.

Za ljubitelje knjiga MDC je ove godine pripremio nekoliko modela popusta na svoja novija izdanja, kao i poklon publikaciju za sve one koji žele započeti putovanje kroz bogatu hrvatsku baštinu – višestruko nagrađivani enciklopedijski Vodič kroz hrvatske muzeje i zbrike, obogaćen brojnim fotografijama i tlocrtima stalnih postava, koji predstavlja 265 hrvatskih muzeja i zbirki te 36 kolekcija vjerskih zajednica.

Sve u svemu, pregršt razloga da posjetite izložbeni prostor MDC-a u paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma!

Interliber 3