Izložba fotografija Željka Krčadinca i Bože Marijančića

Željko-Krčadinac  Klizalište-Šalata

U utorak, 4. studenog 2014. u 19.30 u Galeriji Fotokluba Zagreb – Ilica 29/3 – održat će se otvorenje izložbe dvojice članova Fotokluba Zagreb, dobitnika zvanja FIAP-a: ŽELJKO KRČADINAC (EFIAP) i BOŽO MARIJANČIĆ (AFIAP).

Željko Krčadinac je rođen 1935. godine u Zagrebu. Po struci je srednjoškolski profesor geografije (PMF u Zagrebu). Bio je zaposlen kao komercijalist i propagandist u zrakoplovnim kompanijama. Prvi tečaj crno-bijele fotografije završio je još 1954. godine i odmah dobio prvu nagradu na prigodnoj izložbi fotoamatera-početnika. Iako se dugo nakon toga više nije natjecao na izložbama fotografija, ipak se cijelog života – više od 50 godina – pasionirano bavi fotografiranjem. Rezultat toga je mnoštvo objavljenih fotografija u tridesetak kolor fotomonografija, udžbenika i kalendara, kao i u brojnim magazinima, prospektima i na razglednicama. Tijekom godina stvorio je bogatu arhivu geografsko-turističkih snimaka iz Hrvatske i cijelog svijeta. Od 2002. godine kao član Fotokluba Zagreb, aktivno izlaže na FIAP-ovim izložbama. Godine 2011. stječe počasno zvanje AFIAP, a prošle godine i zvanje EFIAP. Na ovoj izložbi, uz konceptualne fotografije i portrete umjetnika, prikazani su i dijelovi njegove nove serije Male priče na pariće – nekad i sad.

Božo-Marijančić Madam-Ciclop

Božo Marijančić je rođen na Božić 1944. godine u Zagrebu. Po struci je bakroretušer, slikar i grafički dizajner. Postaje aktivan član Fotokluba Zagreb 1966. godine. Nakon preseljenja u Švicarsku 1970. godine posvećuje se slikarstvu te izlaže na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama. U dva mandata bio je predsjednik Udruženja jugoslavenskih likovnih umjetnika u Švicarskoj – EHO. Godine 1992. osniva grupu Kravata – udruženje hrvatskih likovnih umjetnika u Švicarskoj – te vodi to udruženje devet godina sve do svog povratka u Zagreb. Kao član Kinokluba Zürich bavio se amaterski i kratkometražnim filmom, a njegovi crtani filmovi nagrađeni su na Švicarskom nacionalnom natječaju brončanom medaljom 1974. godine u Neuchatelu, te srebrnom medaljom 1980. godine u Zugu. Nakon povratka u Zagreb 2002. godine otvara svoj slikarski atelijer u Samoboru, a od 2012. ponovno se vratio umjetničkoj fotografiji te aktivirao članstvo u Fotoklubu Zagreb. Godine 2014. je stekao FIAP-ovo počasno zvanje AFIAP.

Izložba je otvorena do 14. studenog 2014., a može se razgledati od ponedjeljka do petka (10 – 16 sati, utorkom 17 – 21 sat).