Pjesnikinja Branka Kijuk nudi totalnu liriku o ljubavi!

stajegraf  1

Zbirka pjesama Branke Kijuk Kiša u srcu u izdanju Stajergrafa, Zagreb (2013. godine), predstavljena je 30. listopada 2014. godine u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb. Knjigu su predstaviti Branislav Glumac, književnik i Marijana Rukavina Jerkić, književnica i urednica.

Napisala i snimila: Nives Gajdobranski

Evo što o knjizi pjesama Branke Kijuk Kiša u srcu piše Branisav Glumac: – Totalna lirika o ljubavi, za ljubav i protiv ljubavi. Iskrena. Bez emotivne zadtške. No ipak sa instinktom za lapidarnu mjeru jasnoće. Ima u ovim ispovjedima i prigušenih nanosa misaonosti, neke opozicijske životne filozofičnosti. Sve je nekako u iskustvenom sudaranju jačeg i slabijeg fizisa. U molskom grču i čeznuću za estetskom i etičkom čistoćom. U tom ozračju vrlo su zanimljive i one vrlo kratke pjesme koje su odmaknute od užarenog erosa i čulnog. Pjesnikinja ispituje smisao za stvarnosnu ironiju i samoironičnost. Sve u svemu, jedan poetski glas koji zaslužuje čitalačku i inu pozornost. – ističe Glumac.

stajegraf  2

Miroslav S. Mađer o novoj knjizi nakladničke kuće Stajegraf ovako piše: – Knjiga manje poznate, ali ne stoga i manje važne pjesnikinje Branke Kijuk budi na čitanje poezije već i samim naslovom Kiša u srcu. Iznenađen poetičnošću i samoniklošću ove knjige s lirskim „izletima” u stvarno i nestvarno bližim se saznanju da se danas sve više nameće originalna i bliska poetska riječ. Mogao bih navoditi metaforičke iskaze kao moguće sentence jačeg inspiracijskog načela o prirodnosti unutarnje potrebe – ali dovoljno je navesti, a što će napisati naš poznati i daroviti pjesnik i kritičar, Branislav Glumac;”Totalna lirika”! i onda ovo: „To je jedan poetski glas koji zaslužuje čitalačku i inu pozornost”. A kako mi je do dosega i značaja samog čitanja u ovom slučaju darovite poezije navest ću i zaključke urednice knjige Marijane Rukavine Jerkić: „Poezija Branke Kijuk samo je naizgled sva u žudnji, ljubavi i erosu što bi moglo istančanijeg čitatelja i zasmetati, jer, evo, opet netko pjeva o ljubavi, ali čitateljska upornost dovest će do spoznaje da život postaje nemoguć i nepodnošljiv bez ljubavi. – riječi su urednice Jerkić.

Valjalo nam je navoditi naše kritičare kao svojevrsne čitatelje kako bi u takvim naslovima pjesama kao što su:”Hoću jedan hotel” ili „Evo već ima puno godina kako se rukujem s kišom”, te, „Ne zamjeri pjesniku” i tako dalje mogli uživjeti se u poetične poruke ove poetese koja zna prkositi danas na žalost uvriježenoj poplavi „potisnutih” ili inflacijskih prosudbi današnjih kritika koji to i nisu u stručnom smislu, ali jesu u pomodnom izdanju valorazacije i tome podudarno. Naša poetesa Branka Kijuk s Kišom u srcu i na Cvjetnom trgu koji je zavoj za rane i s tankoćutnim lirizmom kad nebo ulazi u krošnje nudi ozbiljno čitanje versa i njegovu slobodu čistih verbalnih i metaforičkih uskličaja. I ma koliko se osjećali kao u traženju neke jednostavnije poezije ipak ćemo s Brankom Kijuk bogatiti već dovršene dionice pjesničkog jezika.

stajegraf  3

Stoga neka ovaj prikaz bude pomalo izvan standarda i u tom smislu stvarna a ne sračunata pre/poruka čitatelju koji možda traži neki drugi otok pjesništva da posegne za ovom knjigom. Osjetit će svježinu koju nije očekivao. A to je već puno jer, dobro je čitati dobre stvari na ovom nedobrom svijetu gdje kolo vode ratovi, a ne istinske, nježne i sveobuhvatne ljudske ljubavi. Dojam o ovoj pjesnikinji s ravnica neće pokolebati po koji „neuhvaćen” stih koliko će još više porasti potreba prema iščitavanju tog poetskog svijeta koji nas uči poštivati duševne resore, u ovoj knjizi toliko izražene. – ističe Mađer u tekstu opbjavljenom u Hrvatskome slovu.

Leave a Reply