Skip to content

U prosincu će nam pasti potpuni mrak na oči!?

“NASA je potvrdila da će Zemlja doživjeti potpunu šestodnevnu pomrčinu u prosincu 2014.” – informacija je to koja je posljednih dana širila internetom, a posebno društvenom mrežom Twitter

sunce pomrcina

Pozadina informacije jest službena potvrda NASA-e koja govori o “potpunomj mraku” koji će prekriti Zemlju od 16. do 22. prosinca. Apokaliptična se vijest pojavila na stranici satiričnog karaktera, huzlers.com, a kao izvor informacije imenovana je NASA odnosno njezin administrator i umirovljeni astronaut, Charles Bolden. U videu, koji se smatra “pravim izvorom”, Bolden govori o preventivnim mjerama u slučaju zemljotresa i uragana. Video je poptuno izvučen iz konteksta te je na kraju poslužio kao izvor opće panike na koji su mnogi dobro nasjeli. Ovaj događaj podsjeća na “smak svijeta” koji se trebao dogoditi 21. prosinca 2012. i koji je isto tako poslužio kao povod sveopće i neutemeljene histerije.

Inače, najduža potpuna pomrčina Sunca u 21. stoljeću dogodila se 22. srpnja 2009. i trajala je sveukupno 6 minuta i 39 sekundi. (d.v., foto: Goran Novotny/CROPIX ))