Skip to content

Odabrani filmovi natjecateljskog programa 8. PSSST-a Festivala nijemog filma

filmovi natjecateljskog programa 8

Nakon što je 10. listopada završen natječaj za natjecateljski dio Festivala, selekcijska komisija u sastavu Krunoslav Lučić, Juraj Kukoč i Janica Tomić, odabrala je, između više od stotinu pristiglih filmova, 19 naslova iz devet zemalja koje će ljubitelji nijemog filma moći pogledati na osmom PSSST-u! od 6. do 8. studenog 2014. Svi filmovi bore se za glavnu nagradu festivala Velikog Brcka i nagradu publike.

Prema riječima člana Selekcijske komisije, filmologa dr. sc. Krunoslava Lučića u ovogodišnji natjecateljski program ušlo je ukupno 19 filmova vrlo heterogenih estetika, vrsta i žanrova. “Kao i prethodnih godina natjecateljskog dijela festivala, filmove ne krasi samo stilska, već i nacionalna raznolikost pa tako ove godine imamo ostvarenja iz Brazila, Francuske, Rusije, Španjolske, Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Švicarske i Hrvatske. No, kao poseban doprinos ističu se i hrvatski filmovi kao autentičan prilog njegovanja nacionalne filmske prakse i njezina nijemofilmskog estetskog izričaja”, kazao je Lučić.

Ističe i kako uz već standardiziranu praksu prikazivanja „pravih” i „lažnih” nijemih filmova, ovogodišnju natjecateljsku konkurenciju krasi i neobično velik broj izvornih nijemofilmskih djela koja funkcioniraju tek u okvirima odsustva filmskoga zvuka i čija se vizualna i narativna struktura oslanja na tradicijsku estetiku koju intuitivno vežemo uz prva tri desetljeća filmske umjetnosti. “Iako žanrovski i stilski različiti (od komedije i drame, preko animacije i eksperimentalizma, do ekspresionizma i nadrealizma), svi ti autentični nijemi filmovi imaju zajednički nazivnik – očuvanje, posvetu i ljubav prema tradiciji filmske umjetnosti i mogućnostima filmskoga medija. A uz glazbenu pratnju iskustvo njihova gledanja bit će posve upotpunjeno”, rekao je Lučić.

Svake se godine na Trešnjevci prikazuju i birani filmski klasici, a ove godine PSSST! nudi presjek “zlatnog doba” švedskog nijemog filma, s kultnim naslovima poput Fantomske kočije, Blaga gospodina Arnea, Erotikona, kao i Vjetra i nekolicine rjeđe viđenih klasika “švedske škole”. Također, na ovogodišnjem Festivalu prikazujemo i hrvatsko nijemofilmsko blago pa ćemo vidjeti ostvarenja čuvenog Kino kluba Slavica te dokumentarni film Dušana Makavejeva.

Za glavnu nagradu festivala Velikog Brcka i nagradu publike natječu se:

MALO VIŠE, MALO MANJE / Um puco mais um puco menos, Marcelo Masagão (2001), Brazil, 20′
PSS sss sss t / i.j.Pino (2014), Hrvatska, 3′
NEPRIKLADNI / Deplace, Anja Strelec (2014), Francuska, 7′
DRUGI VJETAR / Vtoroe dyhanie, Sergey Tsyss (2012), Rusija, 7′
PERPETUUM IMMOBILE / MarcMartí (2013), Španjolska , 4′
SOULMATRIX / Mark Brennan (2014), Velika Britanija, 8′
ŠTO VJERUJEŠ DA VIDIŠ / What a Pool Believes, Ted Mills (2014), SAD, 3′
MI SMO U VRTU, IGRAMO SE / Draussen ist wo du nicht bist, Friederike Hoppe (2013), Njemačka, 10′
SVADBENA TORTA / Wedding Cake, Viola Baier (2013), Njemačka, 9′
STARI POSAO / Luka Čurčić (2014), Hrvatska, 6′
OTOK MRTVIH / La Isla de los Muertos, Vuk Jevremović (2013), Njemačka/Španjolska, 8′
VUE POINTE / Arne Körner, (2014), Njemačka, 11′
MOGLO BI BITI GORE / Could Be Worse, Laura Spini (2012), Velika Britanija, 4′
PRODOR / Intrusion, Natalie Plaskura (2014), Njemačka. 11′
JUAN I OBLAK / Juan y la nube, Giovanni Maccelli (2014), Španjolska, 14′
SURROUNDED / Arne Körner (2013), Njemačka 10′
SNAIL TRAIL / Philipp Artus (2012), Njemačka, 3′
LOTHAR / Luca Zuberbühler (2013), Švicarska 13′
MAKEUNDER / Ksenija Jurišić (2014), Hrvatska 2′