Skip to content

“Umirat ćemo polako, u inat svima vama koji Hrvatsku niste sanjali”

branitelji odbor 2

Ispred Ministarstva branitelja na prosvjedu koji traje od ponedjeljka, u utorak navečer je preminula braniteljica Nevenka Topalušić, pripadnica Gromova, koja je ostala invalid nakon teškog ranjavanja. Branitelji prosvjednici su se od nje oprostili minutom tišine i paljenjem svijeća. Na isti način od nje su se oprostili i članovi saborskog Odbora za ratne veterane. Članovi Odbora, redom branitelji, podijeljenih su stavova – oporbeni su zahtijevali očitovanje premijera i predsjednika Sabora o problemu, a članovi vladajuće koalicije poručili su da su stopostotni invalidi izmanipulirani u političke svrhe. Upitali su i tko je organizator prosvjeda, te je li bio prijavljen i zašto nisu osigurana kola hitne pomoći.

Na sjednicu Odbora došli su i ministar branitelja Predrag Matić te njegov pomoćnik Bojan Glavašević, čiju smjenu prosvjednici traže. Ministar je u nekoliko navrata poručio da se nikakva prava branitelja izmjenama zakona neće smanjiti. Rekao je da je došlo do problema sa stopostotnim invalidima HVO-a koji su zbog potrebe za potvrdom o invaliditetu izgubili pravo na ortopedska pomagala i automobile. Ministar je ponovio da su branitelji izmanipulirani. Demantirao je i optužbe na račun svog pomoćnika Glavaševića da je izjednačavao žrtve i agresora. Ipak, istaknuo je da će se izjednačiti prava civilnih žrtava. Na Matića i Glavaševića se obrušio jedan od prosvjednika i vanjski član Odbora Ilija Vučemilović Šimunović.
– Znam da biste vi bili najsretniji da se mi kolektivno ubijemo. Ali nećemo, gospodo. Mi ćemo umirati polako, u inat svima vama koji Hrvatsku niste sanjali, koji ju ni danas niste prihvatili. Živjeli smo za Hrvatsku, umirat ćemo polako jedan po jedan za nju – rekao je Vučemilović Šimunović. (MS/glas-slavonije.hr, Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

See also  Posjetite Tursku, zemlju prelijepih pješčanih plaža i vrhunske kuhinje!