Skip to content

Predstavljene knjige “Anitin račiški tanac” i “Franka je izašla van na kišu”

Brankea Bavčević

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik održana promocija djela hrvatsko-francuske spisateljice Branke Bavčević, podrijetlom iz Račišća s otoka Krčule. Predstavljene su dvije knjige “Anitin račiški tanac” i “Franka je izašla van na kišu” te tekstovi pjesama “Zbogom ostaj Monalizo” i “Račiško siti se”, koje je uglazbio Joško Banov i po prvi put ispjevao Vinko Coce.

Voditeljica ureda Maja Mozara uvodno je pozdravila i poželjela dobrodošlicu autorici u grad svoje mladosti, u Dubrovnik, te i podsjtila da je ova promocija nastavak suradnje dubrovačke Matice iseljenika sa Hrvatima u Francuskoj.

Branka Bavčević prvu autobiografsku knjigu je već promovirala 2011. u Račišću. Nakon toga u organizaciji HMI Split obišla je svijet od Novog Zelanda, Australije, Amerike, Francuske i Hrvatske. Nakon prve autobiografske knjige, uslijedila je nova pod naslovom “Franka je izašla van, na kišu” koju je posvetila temi žene u iseljeništvu. To je iskustvo koje je i sama osjetila, a u priči o Franki naći će se brojne Hrvatice diljem svijeta, jer iseljenička iskustva su univerzalna. Oni znaju što to znači biti došljak u novoj sredini, naročito kada ne razumiješ jezik, pa uz borbu za opstanak imaš još i borbu s asimilacijom i priznanjem nove sredine, do čega se dođe putem posutim neugodnostima, poniženjima i crnim danima.

Žena je u posebno delikatnoj situaciji, jer kao i kod kuće, ona je radnica, domaćica i majka. Njena djeca su emigrantska djeca, koje treba posebno zaštititi i ojačati i od njih napraviti ljude na ponos roditeljima i domovini. Taj teret je na ženi u iseljeništvu velik kao planina, ali i dobar rezultat velika je životna pobjeda. Inače, knjiga “Anitin račiški tanac” je prevedena na engleski jezik.

Druga knjiga, nadovezuje se na prvu. Prva govori o mladoj Korčulanki, zapravo samoj Antici do njenog dolaska u Francusku. Namjera je bila da njeni unuci nauče i zapamte kakav je bio život na otoku iza Drugog svjetskog rata. U drugoj knjizi, koja je manje autobiografska, isprepleću se i tuđe sudbine, u tuđini koja ih je svih odredila, pa i samu autoricu. To nisu romantične bajke nego realne stvari iz iseljeništva koje su i pouka i poruka mladim generacijama, da se spreme na veliku borbu ako odu od kuće, na borbu koju samo najjači mogu izdržati.

See also  Christiane Northrup: Mudrost menopauze

Antica Branka Bavčević je itekako svoju borbu izdržala i ispunja nas divljenjem. To je kreativna osoba koja je u samo tri godine stvorila dvije knjige. Kada malo bolje razmislimo, lako je izaći vani, ali Franka ili Antica, izašla je na kišu.

Ne krijući zadovoljsto promocije, autorica je nakon dugo godina susrela svoga rođaka Nika Boticu, uglednog dubrovačkog ugostitelja, te s njim podjelila uspomene iz davne prošlosti. (Foto: Željko Tutnjevićdubrovacki.hr)