mapiranje-setnja

U sklopu radionice Koji je zvuk odsutnosti?, a koja se održava od 26. do 28. rujna u Centru za kulturu Trešnjevka i na terenu, organizirana je i prva šetnja Trešnjevkom koja je ujedno i dio projekta Mapiranje Trešnjevke.

Šetnja će ovoga puta biti vođena na engleskom jeziku, a polazak je u petak 26. rujna u 16 sati iz parka kod starog samoborskog kolodvora. Prva šetnja dio je radionice pod vodstvom umjetničkog kolektiva Ultra-red koja će istraživati akustični prostor Trešnjevke.

Aktivistička umjetnost podrazumijeva poseban naglasak na prisvojenim estetskim formama čiji politički sadržaj obavlja oboje, i kulturnu analizu i kulturnu akciju. Umjetnički kolektiv Ultra-red predlaže političko-estetski projekt koji izokreće ovaj model. Ako organiziranje shvatimo kao formalne prakse koje grade odnose iz kojih ljudi izvlače analize i strateške akcije, kako umjetnost može doprinijeti tim procesima? Kako ti procesi već konstituiraju estetske forme?

Ultra-red koristi zvuk i slušanje kao prostor političkog susreta kako bi razvijali kolektivni način rada i kroz njega istražili specifična pitanja i teme. Radionica će se fokusirati na kvart Trešnjevku, a kao polaznu točku za dijeljeni rad postavlja sljedeća pitanja: Kako su transformacije Trešnjevke utjecale na povijesno nasljeđe revolucije? Što znači biti antifašist u gradu u kojem je antifašistička povijest na udaru ne samo revizionizma, već i fizičkog i simboličkog uklanjanja, u okviru neoliberalnih procesa i identiteta? Što kultura antifašizma znači danas i kome?

Namjera je zajednički produbiti razumijevanje ovih pitanja i kontradikcije s kojima ćemo se susresti. Polazeći od ovoga pitamo (se): KOJI JE ZVUK ODSUTNOSTI U ZAGREBU? JE LI ODSUTNOST PRAZNA?

Do kraja godine u sklopu projekta Mapiranje Trešnjevke, kojemu je cilj na razne načine istražiti lokalni identitet kvarta te ga približiti ljudima koji u njemu žive, održat će se još tri šetnje: 17. listopada, 7. studenoga i 21. prosinca.

organizator radionice: [BLOK] u suradnji s Mladim antifašistkinjama Zagreba
uz podršku Centra za kulturu Trešnjevka
urednica programa: Vesna Vuković
donatori: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

Leave a Reply

Your email address will not be published.