Wolfgang Kraus: Hrvatski zaboravljeni krajevi i njihove željeznice

kraus 2

“Hrvatski zaboravljeni krajevi i njihove željeznice” naziv je izložbe fotografija postavljenih u galeriji U predvorju. Autor dvadest šest fotografija je Wolfgang Kraus iz Bavarske i dugogodišnji vanjski suradnik lista ” Željezničar”

2. rujna 2014. u galeriji U predvorju otvorena je izložba fotografija Hrvatsi zaboravljeni krajevi i njihove željeznice. Autor fotografija Wolfgang Kraus svoju ljubav prema željeznici pretače u ljubav prema fotografiji. Početak njegova ozbiljnijega fotografiranja povezan je s proslavom 150. obljetnice Njemačke željeznice (DB) 1985. Godine 1994. Wolfgang počinje intenzivnije fotografirati željeznicu a od 2008. sam izrađuje crno-bijele fotografije u vlastitome laboratoriju. Negative razvija precizno, a fotografije izrađuje s puno pozornosti i na biranim materijalima, stoga su njegove fotografije u tehničkom i estetskom smislu besprijekorne. Osim u Njemačkoj u Zagrebu svoje fotografije izlagao je u sklopu izložaba Hrvatskog željezničkog muzeja i Kluba ljubitelja željeznice. Njegove fotografije i članci objavljeni su u nekoliko časopisa i knjiga.

Na otovrenju o autoru kao vrsnom fotografu i dugogodišnjem suradniku lista “Željezničar” govorio je glavni urednik lista, Branimir Butković i sam dugogodišnji i vrsni fotograf. Tom prigodom Butković je istaknuo ” Naziv ove izložbe fotografija je „Hrvatski zaboravljeni krajevi i njihove željeznice” i ona kroz crno-bijele fotografije prikazuje zaboravljene hrvatske željezničke prostore. Većina ljudi, pa i fotografa, na tim prostorima ne bi našla ništa zanimljivo, ali na Wolfgangovim fotografijama prikazana je njihova nekadašnja ljepota te je izraženo poštovanje prema proteklim vremenima. Fotografije podsjećaju na mjesta izvan vremena i prostora, na željeznicu kakvu Wolfgang zasigurno nema priliku vidjeti u Njemačkoj. Kod izložbi fotografija problem može predstavljati činjenica da je uvijek riječ o malome dijelu stvaralačkog opusa pojedinog autora”.

Wolfgang je kroz svoja foto putovanja kroz Hrvatsku stekao i mnogo prijatelja, jedan od njih je i naš kolega Dragutin Staničić koji za Wolfganga kaže:”Njemac koji odlično govori hrvatski, dobro poznaje prilike kod nas po mnogo čemu je izazvao iznenađenje kod mene a pogotovo kad je otvorio svoj magični kofer s foto oprememom. Klasični pristup fotografiji s filmom u današnje digitalno doba danas je gotovo nemoguće vidjeti. Na fotografijama postoji njegov prepoznatljiv stil, osjećaj za detalje, panorame ali i noćne fotografije koje su realizirane uz niz bljeskalica. Rijetko se kod nas nadje strastvenih željezničkih foto-dokumentarista.”

kraus 1

Svečano otovrenje izvođenjem nekoliko poznatih melodija i pjesama na gitari dopunili su Mara Bushill i Teo Kraus. Izložbu je otvorio prečasni Vlado Mandura, dekan Karlovačkog vojnog dekanata, dugogodišnji prijatelj obitelji Kraus.

I kao sam Wolgang kaže: Ja volim vlakove, fotografije, Hrvatsku i svoju suprugu Davorku, hrvaticu.

Izložba je otvorena do 26. rujna 2014.

Tekst: Tanja Horvat
Foto: Dragutin Staničić