Canon slavi osamdesetu obljetnicu Kwanona, tvrtkina prvog fotoaparata

Dobavljač digitalnih slikovnih rješenja Canon Europe objavio je da njegova tvrtka vlasnik, Canon Inc., proslavlja osamdesetu obljetnicu Canonova prvog fotoaparata, Kwanona. Bio je to prvi 35-milimetarski fotoaparat sa zatvaračem u žarišnoj ravni, a proizveden je u obliku prototipa 1934. godine i predstavljao je kulminaciju snova inženjera koji su željeli dostići postignuća iz Europe, čija je industrija fotoaparata u to doba bila vodeća.

Inženjeri koji su stvorili ovaj fotoaparat odlučili su ga imenovati po Kwan-non, budističkoj božici milosti, nadajući se da će im božanstvo udijeliti blagoslov dok pokušavaju ispuniti san stvaranja najboljeg fotoaparata na svijetu. Objektiv fotoaparata nazvan Kasyapa – po Mahakasyapi, Budinu učeniku – također je ime dobio iz budizma. Na vrhu fotoaparata nalazila se gravura koja je predstavljala Kwan‑non s tisuću ruku.

Godine 1936., dvije godine nakon stvaranja Kwanona i poslije mnogo pokušaja i pogrešaka, Canon je predstavio fotoaparat Hansa Canon, prvi komercijalni 35-milimetarski fotoaparat sa zatvaračem u žarišnoj ravni, započevši tako tvrtkinu povijest proizvođača kamera.

Godine 1959. Canon je predstavio Canonflex, svoj prvi zrcalno-refleksni fotoaparat s jednim objektivom (single-lens reflex – SLR), a 1961. godine uslijedio je Canonet, izuzetno popularan fotoaparat s daljinomjerom koji je osvojio tržište – količina namijenjena za tjedan dana prodana je u samo dva sata. Nakon ovih uspjeha tvrtka je nastavila kao industrijski predvodnik s nizom popularnih modela fotoaparata, kao što su F-1, vrhunski 35-milimetarski SLR aparat predstavljen 1971., te AE-1 predstavljen 1976. – prvi SLR fotoaparat s ugrađenim mikroračunalom na svijetu.

Godine 1987., nakon neprekidnih tehnoloških inovacija, Canon je predstavio EOS – prvi SLR fotoaparat s automatskim fokusiranjem na svijetu koji je koristio posve elektronički sustav za priključivanje. Godine 1995. EOS je obilježio ulazak u digitalnu eru, a ta se linija fotoaparata nastavlja razvijati i danas. Godine 2012. tvrtka je predstavila sustav Cinema EOS System, seriju profesionalnih digitalnih filmskih kamera i objektiva stvorenih kroz kulminaciju niza tehnoloških inovacija usredotočenih na optičke tehnologije razvijane od tvrtkina osnutka. Sustav Cinema EOS System od svog je predstavljanja dao velik doprinos proširivanju obzora u vizualnom izražavanju.

Masaya Maeda, izvršni direktor odjela Image Communications Products Operations u tvrtki Canon Inc., kaže: “Tijekom 80 godina od rođenja prototipa fotoaparata Kwanon, Canon je neprekidno razvijao inovacije da bi ostvario tvrtkin cilj stvaranja najboljih fotoaparata na svijetu. Korištenjem tehnologija i znanja koje je akumulirao tijekom svoje povijesti Canon će nastaviti pridonositi razvoju fotografske i videokulture kroz svoje tehnologije i proizvode dizajnirane da zadovolje očekivanja naših korisnika.”(Helga, 

18 nb run