Skip to content

Izložba povijesnih razglednica Miau, miau – što sam ja radila u Prvom svjetskom ratu

krk

U krčkoj Galeriji Decumanus, između 01. i 12. kolovoza 2014. godine, može se razgledati jedinstvena zbirka povijesnih razglednica, i to kao izložbeni dio programa kojim Centar za kulturu Grada Krka obilježava stogodišnjicu Prvog svjetskog rata. Naime, svečanim koncertnim programom u povodu ove značajne obljetnice prethodno su otvorene 58. Ljetne priredbe.

Neobična izložba simpatičnog naziva Miau, miau – što sam ja radila u Prvom svjetskom ratu, otkriva sto s licem i naličjem uvećanih razglednica što ih je za potrebe postava krčkom Centu za kulturu ustupio Piero Pazzi, venecijanski kolekcionar, profesor na tamošnjoj Akademiji lijepih umjetnosti i osnivač Muzeja mačaka u crnogorskom Kotoru.
 
 
Ono što ovaj izložbeni projekt čini osobito zanimljivim upravo je na prvi pogled neobičan motiv kojeg dijele sve izložene razglednice, a radi se o mački koja je ovog puta uskočila u mnoge uloge na različite načine povezane s ratnim zbivanjima tijekom drugog desetljeća 20. stoljeća. Na nekim razglednicama mačka je tako postala ozbiljni propagandist iliti medij za promociju političkih ciljeva što znači da je možemo vidjeti u okrilju zastava zaraćenih strana ili kako naoružana suvreno korača bojištima, međutim u najvećem dijelu, u društvu vojnika s jedne i njihovih iščekivanjem pogođenih obitelji s druge strane, ona ipak biva svojevrsni okidač sjećanja i nostalgije za domom, težnji za strašću i ljubavlju, ali i sveprisutne vjere u nadolazeći mir. Tako iskomunicirana mačka je pretvorena u simbol manifestacije želja običnih ljudi u nimalo lakim ratnim vremenima
.
Kako su mačke na fotografijama, ilustracijama i karikaturama izloženih razglednica putovale i preko granica zaraćenih zemalja – Austrije, Njemačke, Rusije, Francuske, Engleske, Belgije ili Italije – morale su pobuđivati simpatije, i jedne, i druge strane, što im je posve slučano priskrbilo ulogu mirovnog posrednika.
 
Ova zanimljiva izložba koju prati četverojezični katalog može se razgledati između ponedjeljka i subote od 10.00 do 12.00 te od 20.00 do 23.00 sata ili uz prethodnu najavu organizatoru na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net. Svoje putovanje izložba će završiti u kotorskom Muzeju mačaka gdje će pored ostalih artefakata – publikacija, čestitki, razglednica, fotografija, plakata, kovanica, poštanskih marka, reklama ili knjiga za djecu – postati dijelom stalnog postava ove u europskim razmjerima jedinstvene muzejske ustanove.
Optimized by Optimole