Skip to content

OVISNOST I LIJEČENJE Što se događa u tijelu ako ste istovremeno napušeni i pijani?

Opojnim učincima alkohola i marihuane bavili su mnogi istraživači. Učinak koji ima njihovo kombiniranje, međutim, spada u znanstveno područje o kojem iznenađujuće malo znamo

Najprije osnove: marihuana sadrži THC (tetrahidrokanabinol) koji utječe na kanabinoidne receptore u mozgu. Alkohol je depresant centralnog nervnog sistema. Pokušaj usporedbe toga nije kao usporedba jabuka i krušaka, tvrdi Gary Wenk, profesor psihologije na državnom sveučilištu Ohio. “To je kao da uspoređujete jabuke i povrće. Radi se o dva potpuno različita opijata”. Ekstremno pojednostavljeno objašnjenje bilo bi da THC u velikoj mjeri ima kognitivne učinke, poput paranoje ili iskrivljenog osjećaja za vrijeme, dok alkohol uglavnom utječe na motoričke sposobnosti, poput otežanog pravocrtnog kretanja i nerazgovijetnog govora.

Nije li samo riječ o tome da se kombinacijom “trave” i alkohola istovremeno osjećaju učinci jednog i drugog? “To baš i nije u potpunosti tako”, kaže Scott Lukas, predavač na medicinskoj školi Harvard. On je istražio međudjelovanje različitih opijata i u studiji objavljenoj 2001. došao do određenih saznanja. Utvrdio je da se nakon konzumacije marihuane i velike količine alkohola, količina THC-a u krvi gotovo udvostručuje, u usporedbi s ispitanicima koji su popušili “joint” i pili placebo piće. Pripiti ljudi, sudionici studije, prije su osjetili učinke marihuane od onih koji su samo pušili i njihova je ocjena bila da su subjektivno više napušeni. Ovo upućuje na činjenicu da alkohol oslobađa veću količinu THC-a u mozgu putem krvi, tijekom prvih nekoliko minuta nakon konzumacije. Jedno od objašnjenja za to je da alkohol može uzrokovati promjene na krvnim žilama čime se omogućuje veća apsorpciju THC-a.

Lukas nije zabrinut za to da bi ova kombinacija mogla biti smrtonosna, ali mogla bi biti rizičnija od samog pijanstva ili samog napušavanja. S većom količinom THC-a koji pogađa mozak zahvaljujući etanolu i alkoholnim pićima, uobičajeni učinci marihuane – poput smanjene sposobnosti rasuđivanja i ubrzan rad srca –pojačavaju se. To znači da postoji veća mogućnost da se dogodi automobilska nesreća ili npr. utapanje, kaže Lukas. On također napominje da su doze opijata odobrene za ovu studiju bile niže od količine koju ljudi uobičajeno konzumiraju pri izlascima i zabavama.

Nedavna studija sa sveučilišta Duke utvrdila je da miševi adolescenti pod utjecajem THC-a i etanola pokazuju manju želju za istraživanjem, a istom studijom utvrđeno je i da odrasli miševi pod utjecajem kombinacije etanola i THC-a imaju više poteškoća pri pamćenju novih objekata nego miševi koji su bili pod utjecajem svakog opijata pojedinačno.

U svakom slučaju, potrebna su dodatna istraživanja o učincima ove kombinacije. (PopSci, znanost.geek.hr)

pijesak

Optimized by Optimole