Skip to content

Otvorenje izložbe i dodjela nagrada za najuspješnije fotografije natječaja Najfotografija

Topličanec Boris - U zanosu Grand prix

Otvorenje izložbe i dodjela nagrada za najuspješnije fotografije natječaja Najfotografija 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best

foto-galerija

U organizaciji Kraljeva ulice, u predvorju Galerije Vladimir Filakovac, Narodnog sveučilišta Dubrava, Zagreb, u četvrtak, 26. lipnja u 19 sati, otvara se izložba najuspješnijih fotografija odabranih na natječaju Najfotografija 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best Zagreb. Zamišljen kao popratna manifestacija u sklopu zagrebačkog međunarodnog uličnog festivala, ovaj natječaj i izložba održavaju se već šestu godinu zaredom, prilagođavajući svoj sadržaj i način organizacije duhu festivala i suvremenih stvaralačkih kretanja u mediju fotografije.

Natječaj je bio otvoren za sve ljubitelje fotografije, amatere, profesionalne fotografe i goste iz cijeloga svijeta – tijekom trajanja 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best Zagreb u vremenu od 5. do 12. lipnja ove godine. Teme natječaja su bili: ljudi, motivi, prizori i događanja na festivalu; interijeri, eksterijeri i arhitektura u kontekstu s događanjima i prizorima na uličnom festivalu.

Ovogodišnji laureati Najfotografije 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best su: Boris Topličanec za nauspješniju fotoreportažu, Ljubica Babac za najuspješniji portret, Ivana Planinić za najbolju fotografiju u kategoriji dokumentarne, a Andro Galinović u kategoriji umjetničke fotografije.

Počasna gošća izložbe najpoznatija je i najznačajnija hrvatska fotografkinja Marija Braut, legendarna pojava i jedina živuća predstavnica poznate zagrebačke škole fotografije iz 30-ih godina 20. stoljeća. Ovom prigodom na izložbi će sudjelovati van konkurencije s dvije svoje fotografije pod nazivom: Enes i Irena Pasarić.

Na temelju svojih zamisli, autori su se mogli odlučiti za odkrivanje i istraživanje stvarnosti na festivalu ili za istraživanje stvarnosti i vlastite mašte u okviru medija fotografije, pa su tako mogli sudjelovati sa svojim fotografijama u dvije kategorije: dokumentarna i umjetnička fotografija, a sve u okviru zadanih pravila Međunarodne organizacije fotografske umjetnosti – FIAP i Svjetske asocijacije nacionalnih udruga novinskih fotografa (The National Press Photographers Association).

U znak posebnog odnosa prema fotoreportaži i prema portretnoj fotografiji, organizatori festivala i autori koncepta natječaja i izložbe su definiranjem posebnih nagrada: Grand prix 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best za najuspješniju fotoreportažu i Trofej Cesta za najuspješniji portret, ovim granama dali posebno mjesto u okviru natječaja i izložbe.

Portretnu fotografiju se željelo posebno istaknuti i nagraditii u čast – počasne gošće izložbe Marije Braut u čijem širokom autorskom opusu portreti zauzimaju značajno mjesto, među kojima s izdvaja vrlo nadahnuta kolekcija portreta klasika hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

Na natječaj se javilo i 31 autora, odnosno autorica s 218 fotografija. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP – predsjednik; Nikica Badrov, dopredsjednica Cro Art Photo Cluba, voditeljica Galerije Badrov, članica i Patrik Macek, voditelj tima fotoreportera u agenciji PIXEL MEDIA d.o.o., član, pregledali su i ocjelili pojedinačno sve prispjele fotografije i za izložbu su odabrali 50 najuspješnijih fotografija od 23 autora.

Na zaključnoj zajedničkoj sjednici nakon raščlambe formalinih i sadržajnih elemenata svake od odabranih fotografija, ocjenjivačko povjerenstvo jednoglasno je donjelo sljedeću odluku o nagradama natječaja Najfotografije 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best i to:

Nagrade za pojedinačne fotografije

Dokumentarna fotografija:

1. nagrada: Ivana Planinić, Kao oni
2. nagrada: Vesna Pleše, I ja to mogu!
3. nagrada: Vesna Špoljar, Slobodni stil 2

Umjetnička fotografija:

1. nagrada: Andro Galinović, Jel’ došao?
2. nagrada: Julija Domac, Još samo časak
3. nagrada: Neda Rački, Čarolija glazbe

Posebne nagrade

Grand prix
18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best za najuspješniju fotoreportažu,

• Boris Topličanec, za fotografije: Ruža za damu, U zanosu, Otpravnik vlakova

Trofej Cesta za najuspješniji portret,

• Ljubica Babac, za fotografiju: Sad ću vam otkriti tajnu

Nagrade nagrađenim autorima u vidu odgovarajućih pismenih dokumenata – diploma i praktičnih nagrada – u sklopu programa otvaranja izložbe uručiti će organizatori festivala – Kraljevi ulice.

Na izložbi je pored ovih fotografija u konkurenciji izloženo devet fotografija šestorice autorica i autora izvan konkurencije. Izložene fotografije nakon zatvaranja izložbe biti će uvrštene u stalni fundus organizatora međunarodnog uličnog festivala.

Na kraju valja reći i to da ova izložba čini zanimljivu i kozistentnu cjelinu iako se fotografije na njoj razlikuju po autorskim izričajima i subjektivnim pritupima mediju. Posebno se ističu nagrađene fotografije, čija se vrijednost posebno ogleda u njihovoj dokumentarnosti, kao i u znalačkom pristupu autora, da isti prizor, događaj odnosno motiv umjetnički interpretira i oblikuje.

Izložba se može pogledati od 26. 6. do 18. 7. 2014. svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb