Izložba fotografija Vinka Šebreka “Pogled preko Atlantika” u Brežicama

Nevrijeme nad Atlantikom Santa Cruz Tenerife 2009
Fotoklub Zagreb i Društvo ljubitelja  fotografije Krško  organizatori su  izložbe fotografija Vinka Šebreka, počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb

Nevrijeme nad Atlantikom Santa Cruz Tenerife 2009

Izložba  pod nazivom “Pogled preko Atlantika”  postavljena u prostorijama Upravne enote Brežice (upravne jedinice, što bi otprilike odgovaralo administraciji lokalne uprave, u ovom slučaju općine), otvara se u četvrtak 12. lipnja u 18. sati.

Izložba je nastavak  njegove tematske izložbe, koju je u organizaciji Fotokluba Čakovec priredio  u Čakovcu, u travnju ove godine pod naslovom “Alegorija oceana”. Na ovoj proširenoj izložbi predstavljen je dio Šebrekovih fotografija iz širokog opusa  nastalog 2009. godine za vrijeme  njegova višednevnog turističkog putovanja brodom (kruzerom) zapadnim Sredozemljem i Atlantskim oceanom.

Plaža Canteras Las Palmas Gran Canaria Kanarski otoki 2009

Iako  je većina Šebrekovih fotografija nastala intuitivno, skoro neplanski, one  nisu  rezultat slučaja kako tijekom fotografiranja, tako i u završnoj digitalnoj obradi fotografija.  Traganje i otkrivanje zanimljivih i posebnih motiva, njihovo osmišljavanje i komponiranje prije pritiska na okidač fotografske kamere , njegova su stvaralačka načela. Istih načela Šebrek se drži u narednim kreativnim postupcima u  postprodukciji  prigodom završne obrade fotografija, unoseći u njih  svoje  ideje, praćene iskrenim entuzijazmom i željom za eksperimentiranjem i  otkrivanjem novih postupaka i rješenja.

Veli Jože u luci Atlanski ocean 2009

Upravo  ovo je posebno  istakla i Milena Jesenko, autorica teksta u katalogu. “Šebrek je prije svega fotograf trenutka, osposobljen za brzo prepoznavanje   osmotrenog motiva ili prizora i uporan tragalac novih izražajnih vizualnih pristupa svojstvenih suvremenoj fotografiji. Tako u posljednje vrijeme u svom fotografskom stvaralaštvu sve veći značaj pridaje istraživanju, eksperimentiranju, vlastitoj mašti, odnosno u subjektivnom traženju novih tema i putova svog osobnog stvaralaštva”.

Izložba će biti  otvorena do kraja kolovoza, odakle počinje njezin put po Sloveniji i Hrvatskoj, najprije će tijekom jeseni biti prezentirana Krškom i  u Šmarješkim Toplicama, a  kraju godine u Lendavi i Zagrebu.

mr.sc. Damir Tiljak

Vulkanski krajolik Lanzarote Kanarski otoki  2009

vrijeme: 12. 06. 2014. – 31. 08. 2014.
mjesto:  Brežice, Upravna enota Brežice , Cesta prvih borcev 24 a
organizatori: Fotoklub Zagreb i Društvo ljubitelja fotografije Krško
http://www.fotoklubzagreb.hr/