Impératrice Joséphine dAuguste Garneray

U vrtlogu revolucije

Pariški Muzej Luxembourg, nekadašnje prebivalište čuvenih Medicija, obilježava 200. godišnjicu isčeznuća prve francuske carice, Joséphine, koja je napravila značajan trag u historiji zemlje.

Pravog imena Marie Joseph Rose de Tascher de La Pagerie, rodila se na Martinique 23. lipnja 1763. godine, u obitelji bogatih veleposjednika. Graciozna Rose je nosila nadimak Yeyette ali je Napoléon Bonaparte nazvao Joséphine. Odrasla kod sestara nazvanih Dame od Providencije, kao 16. godišnjakinja dolazi u Pariz i udaje se za nadgrofa Alexadrea Beauharnaisa. Prvo dijete, mali Eugène rođen je 1781. a Hortense, dvije godine kasnije. Brak nije sretan pa se Rose vraća sa kćeri kod roditelja pa ostaje u Fort Royalu do 1790. kada je ponovo u Parizu. Grad je u revolucionarnom vrtlogu, a suprug se angažira u vojsku pa komandira armijom na Rajni, nakon što je predsjedavao Skupstinom. Uhapšen je i giljotiran što je Rose izbjegla jer je Robespierre smijenjen. Oslobodjena 6. kolovoza 1794. godine, nastanjuje se s djecom u tada jako bogatoj pariškoj četvrti Chaussée d’Antin, u blizini današnje Opére Garnier.

Vješta i obožavana vladarica

Dvije godine kasnije udaje se za ambicioznog generala Napoléona Bonapartea. Odsada Rose, postala Joséphine slijedi vrtoglavi, suprugov uspon, čije joj bogastvo dozvoljava kupovinu dvorca de Malmaison, smještenom u pariškom predgrađu. Po povratku iz Egipta i uspjehu državnog puča 18. brumaire, odnosno 9. studenog 1799. njihova sudbina je izmijenjena.

Carstvo je proglašeno 18. svibnja 1804. godine. Napoléon je želio veličanstvenu vjersku ceremoniju održanu u Notre Dame gdje je vladar krunisao Joséphine. Godinu poslije postaju i kraljevi Italije. Napoléon je obožava pa njihova strast prerasta u istinsko zajedništvo. Ali carica ne može imati djece pa živi u strahu od rastave.

Joséphine rado pozira poznatim slikarima i skulptorima koji je prikazuju kao suprugu prvog konzula, caricu u svečanom kostimu, kraljicu Italije… Čuveni Proud’hon je najbolje prenio vladaričin sarm i senzualnost, glavne karakteristike njezine, složene osobenosti. Rafinirana i prefinjena, voljela je umjetnost ali i modu pa je bila najbolje odjevena Europljanka, koju su svi kopirali. Viskoka 163cm, zelenog pogleda i svijetlosmeđe kose, posjedovala je raskošne toalete što se nalaze i među 122 eksponata pariške postavke, što izlaže objekte posuđene iz Muzeja Le Louvre, Dvorca Malmaison, londonskog Victoria&Albert Museuma ili  Ermitaža u Sankt Peterburgu.

F162-a-prudhon-josephine-f

Iznenadno isčeznuće

Brojne galerije i arhivi iz Švedske, Švicarske ili Velike Britanije ustupile su predmete i spise pariškom muzeju, za izložbu koja je otvorena do kraja mjeseca.

Poslije rastave krajem 1809. i Napoléonove ženidbe sa austrijskom princezom Malijom Luisom koja mu je podarila sina u ožujku 1811. godine, Joséphine stanuje u dvorcu Malmaison gdje uzgaja cvijeće i rijetke ptice pa otvara jedinstven, topli vrt. Često posjećuje Hortense i Alexandrea jer je unuci obožavaju.

Godine 1814. nakon poraza Francuske i neprijateljske okupacije, sa kćeri bježi u Navarre gdje posjeduje rezidenciju. Po povratku u Malmaison posjećuje je ruski car Aleksandar Prvi sa kojim se dugo šetala u parku dvorca Saint Lieu, Hortensinoj nastambi. Prehladila se i ubrzo umrla od gangrenozne angine, 29. svibnja 1814. Sahranjena je u crkvi Saint Pierre-Saint Paul u Reuilu kod Pariza, gdje su joj nasljednici podigli predivan spomenik.