Skip to content

Art kolonija Paradiso – pažljivo osmišljen i umjetnički angažiran projekt

Likovna kolonija Paradiso bilježi ove godine petnaest ljeta uspješne organizatorske i izložbene djelatnosti apostrofirajući važnost umjetničkog djelovanja u predstavljanju i promociji vlastite zemlje
Lydia Patafta slovačka umjetnica sa zagrebačkom adresom
Lydia Patafta, slovačka umjetnica sa zagrebačkom adresom

foto-galerija

Art kolonija Paradiso pažljivo je i promišljeno osmišljen i umjetnički angažiran projekt koji podrazumijeva razmjenu radnih i egzistencijalnih iskustava domaćih i stranih likovnih umjetnika povezujući tako i paralelno predstavljajući hrvatsku i inozemnu recentnu likovnu produkciju s ciljem da interakcijom raznorodnih stilskih, ikonoloških i kulturoloških izričaja umjetničkoj sceni pridruži jednu širu dimenziju – uključujući refleksije o iskustvima suvremene likovne umjetnosti hrvatskih, europskih i svjetskih, do sad gotovo tristo umjetnika, ukazujući i na druge bitne segmente poput prezentacije u izložbenim prostorima ili mogućnosti njezine prezentacije kao neizostavnog dijela turističke ponude vlastite zemlje. A u razvoju i plasiranju umjetnosti važno je i njezino pozicioniranje u širem, međunarodnom kontekstu. Stoga se kolonija ne ograničava na hrvatsku likovnu produkciju, već susretima i djelovanjem europskih i svjetskih stvaralaca te izložbama kojima galerija Makek-Paradiso predstavlja radove nastale na koloniji diljem Europe. Pa iako internacionalno orijentiran, ovaj umjetnički projekt obilježen je mjestom svog događanja, otokom i gradom Rabom, genius lociem koji svojim povijesno-arhitektonskim lokacijama, umjetničkim artefaktima, čarobnom ariom i geo-kulturnom pozicijom markira suvremeni kulturni kontekst i ovakvim umjetničkim događajem kakav je Likovna kolonija Paradiso. I ove godine djelujući kroz tri likovna saziva predstaviti će tridesetero umjetnika iz Hrvatske i Europe.

Na prvom ovogodišnjem sazivu, ukupno 40., koji će se održati od 23. svibnja do 29. svibnja, stvarati će desetero likovnih umjetnika: Jozsef Benes i Margit Gerle iz Mađarske, Marika Vicari iz Italije, Jernej Forbici i Urška Mazej iz Slovenije te Lydia Patafta, Irena Vasilj, Natalia Borčić, Matija Dražović i Nedeljko Tintor iz Hrvatske.

Ovaj zanimljiv i vrijedan likovni događaj završiti će izložbom radova nastalih na prvom ovogodišnjem sazivu, u srijedu, 28.05. u 20:00, u galeriji Makek-Paradiso u Rabu.

Sanda Stanaćev Bajzek