Danis Tanović dobio nagradu Media za 2014 godinu

tanovic

tanovic

U čuvenom kanskom kafiću “Les Palmes” nedavno je održana svečanost uručenja nagrade Europske komisije, najuspješnijem projektu koji je ove godine dobio “oskarizirani” bosanskohercegovacki redatelj, Danis Tanović i koscenarit budućeg filma, pod nazivom “Šta gledaš”, Predrag Kojović.

Europska komisija i njezin kulturni odjel dugo surađuju s najpoznatijom svjetskom smotrom sedme umjetnosti Međunarodnim Filmskim festivalom u Cannesu, pa su zajedno podržali 21 film programa Kreativna Europa.

“Šta gledaš” je finacirala i sarajevska produkcija SCCA/pro.ba koju predvodi Amra Bakčić Čamo, što je također prisustvovala dodjeli priznanja.

Nakon Asghara Farhadi i Tomasa Vintemberga čija su djela oduševila publiku, poznati bh redatelj, smatran jednim od najuspješnijih na starom kontinetu, oživljava novi program Kreativne Europe koji naslijeđuje predhodni, poznat pod nazivom- Media i Kultura.
Sa budžetom od 1,5 milijardi eura za slijedećih sedam godina će se moći ostvariti kulturno finaciranje od 750 eura, kojim se osigurava razvitak filmske industrije i kulturne ponude starog kontineta.

“Poput 21 ostvarenja koje pomaže Europa, učestvujemo u realizaciji i distribuciji predivnih filmova, ponakada karakterističnih za određeno područje, prelazeći granice zbog približavanja gledateljima svijeta, univerzalnih vrijednosti i kvalitetnih djela” – izjavila je Androuilla Vassiliou, europska komesarica, zadužena za kulturu.

{youtube}Bpj7UxWGqOY|500|400|0{/youtube}

Zahvaljujući bliskoj suradnji sa Festivalom filma u Cannesu, Europska komisija je pokrenula nove filmske akcije s ciljem poboljšavanja kulturne raznolikosti i numeričke vještine.

Najvažnija namjena i zadatak je promocija planetarne distribucije, starokontinetalnih filmskih ostvarenja.

Džana Mujadžić