roth

Glamour i čisto zlato

Cannes je odavno, najuspješniji planetarni spoj filma i televizije, glamoura i čistog zlata! Voditelj svečanosti otvaranja 67. izdanja Medjunarodnog festivala filma na francuskoj Rivijeri, galsko-irski glumac Lambert Wilson je poštovao protokol ali i prisvojio značajne trenutke, za osobno izražavanje.

Zasigurno, najpoznatija smotra sedme umjetnosti je različita od predstavljanja koje joj se programira. Voditelj ceremonije je odao počast reditelju Alainu Resnaisu, koji mu je povjerio brojne uloge pa ostavio mjesto žiriju i ove, kao prethodnih godina, sastavljenog od poznatih djelatnika poput Sofie Coppole, Williema Dafoe, Gaela Garcie Bonala i drugih… Predsjednica, Jane Campion skoro 30 godina provodi drugu polovicu svibnja na čuvenoj Croisette i do danas je jedina žena, dobitnica Zlatne palme.

Nicole Kidman je plesala sambu bez pravog osmijeha: zbog zadnjih popravki lica? Nije sigurno pošto su profesionalci “zakopali” jako reklamiranu “Grace of Monaco”.

Cannes najprije predstavljaju zvijezde koje se uspinju famoznim stepenicama pokrivenim crvenim tepihom, ukrašene skupim nakitom i u brilijantnim opravama, nakon višemjesečne dijete. Ukratko, znalački predstavljaju najfotografiraniji izlog na svijetu. Na festivalu se upriličuju slavlja koja ne prestaju. Novac izlazi iz dekoltea poznatih dama koje se mogu susresti na jahtama milijardera. Dobrobit i sreća su sponzorirani od strane čuvenih kozmetičkih giganata! Dior se brine o odjeći, Chopard o nakitu, a Jacques Dessange o frizurama.

kidman plese

Najveće trzište sedme umjetnosti

Ne smije se zaboraviti da je smotra i ogromno tržiste filma. Za deset dana se obavljaju najveći i najunosniji ugovori, zakazuju najznačaniji sastanci, prodaju i kupuju ostvarenja.

Projekcije započinju ujutro, isto kao i uspinjanje stepenicama, uvjet za visioniranje filma. Na predstave koje započinju u 8 sati i 30 minuta, dolaze novinari i producenti ali te pametni glumci dok je publika uz stepenice u nadi da će vidjeti omiljenu zvijezdu ali i radi ugođaja, koji se kasnije prepričava i uljepšava, sa poznanicima.

Glumci koji su stekli slavu zahvaljujući televiziji nastoje učestvovati ali protokol ne voli “kleenex stars” pa malo značajne zvijezde, posjećuju skromne zabave, neke unamljuju fotografe u nadi da će se pojaviti u nekom magazinu ili reviji.

Cannes je stvarni događaj što se prodaje kao fikcija u planetarnim medijima jer uspijeva ujediniti umjetnost sa glamourom. Grad je i savršeno mjesto za prodaju snova.

Džana Mujadžić

Odgovori