Respire à la MEO

Pariška kuća Europe i Orijenta /MEO/, Ambasada Hrvatske i Nacionalni teatar Sildavije predstavili su u različitm kućama kulture i teatrima postavku “Réspire” /Diši/, Asje Srnec Todorović u prijevodu Mireille Robin.

Varijacija u 24 slike, čiji je glavni lik Smrt, nevidljiva ali prisutna, sarkastično se poigrava ljudskim strahom i strijepnjom pred isčeznućem. Ono je uvijek zamišljeno, udaljeno od stvarnog.

Smrt ne prijeti nego predlaže drugačiju analizu postojanja, savladanog unutrašnjom zebnjom i nesigurnosti pa davnašnji rituali koji prate sam čin postaju nevažni, smiješni i neupotrebljivi.

Asja Srnec

“Asja Srnec Todorović predstavlja duhovit, istovremeno zloban portret nas samih, naša smiješna nastojanja ‘uriniranja na Smrt’: zločinima, seksom, otuđenjem ili bijegom. U društvu rata i smrti koji je slijede, autorica ide u bit, zahvaljujući gotovo smiješnoj ozbiljnosti pomiješanoj sa neoprostivom ležernosti” /Le Matricule des Anges/.

Zagrepčanka Asja Srnec, rođena 1967. godine, predstavila je svoja dramaturška ostvarenja najprije u rodnoj Hrvatskoj ali i u Njemačkoj, Velikoj Britaniji gdje je dobila vrijednu nagradu BBC-ja pa u francuskoj pokrajini Bretagne, uz učešće Miloša Lazina i Christiana Colina. Autorica piše romane, te scenarije.

Predstava “Diši” je izvođena u pariškom “Teatru 13”, Kući Jeana Moneta, Festivalu Est-Ouest u Die, a uvrštena je i u “Paradu cirkusa” – antologiju suvremenih djela Hrvatske, pod vodstvom Nataše Govedić.

Asja Srnec Todorovic Respire

Djelo je u Francuskoj izdala kuća “Espace d’un instant”, a podržao galski Nacionalni centar knjige. Redatelj Dominique Dolmieu, asistentica Céline Barcq i dramaturg Daniel Lemahieu su izvođenje povjerili glumcima: Nouche Jonglet-Marcus, Aurélie Morel, Christopheu Sigognaultu i Federicu Uguccioni.

Džana Mujadžić

Leave a Reply

Your email address will not be published.