“Les Ponts de Sarajevo” dans la sélection officielle de Cannes

Aida Begic ira à Cannes 2014 1

Aida Begić ponovo u Cannesu

“Mostovi Sarajeva”/Les Ponts de Sarajevo/kolektivni film ili “omnibus” koji je ostvarilo 13 autora uvršten je u 67ème izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, u program Specialnih projekcija

Aida Begić dva puta nagrađena na čuvenoj Croisette je realizirala 13-minutno ostvarenje “Album”, sjećanje na opsjednuto Sarajevo: “Radi se o autentičnim svjedočenjima stanovnika, istinskih heroja granda, koji su ostali na margini cijeli period ove duge tranzicije koja nikako da prestane. Film je snimljen u slavu memorije i nade preživjelih i odaje počast onima koji više nisu među nama” – izjavila je 37. godišnja cineastkinja koja je ujedno, postala majka po drugi put.

Bosansko-francuski projekt međunarodnog značaja

Redateljica je takodjer precizirala: “Film započinje Prvim svjetskim ratom, a završava aktualnim pripremama za obilježavanje Stogodisnjice atentata na austrijskog prijestolonaslijednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiu. Jedina sam predstavnica Bosne i Hercegovine i počascena dijeliti ovu filmsku avanturu sa poznatim i velikim imenima. Svi su snimili po jednu historijsku sekvencu u Sarajevu, a najveći dio mog ostvarenja posvećen je opsjedi Sarajeva, dugoj 1400 dana”.

Projekt po ideji sarajevskog Obala Art Centra i pariške produkcije “Cinétévé” je podržala Fondacija Sarajevo Srce Europe kao i francuska misija stogodišnjice pa francuski Institut Bosne-Hercegovine – Centar André Malraux.

Djelo su producirali Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović i Fabienne Servan – Schreiber sa njemačkim, talijanskim, portugalskim i švicarskim partnerima

Aida Begić je u društvu redatelja Jean-Luca Gordarda, Kamena Kalev, Sergeï Loznitse, Isild le Besco, Leonarda Di Constanzo, Vincenza Marra, Vladimira Perisica,Ursule Meier, Cristi Puiu, Marca Recha, Angela Schanelec i Therese Villaverde.

“Mostovi Sarajeva” će se prikazati i na Svečanosti obiljezavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog okršaja isto kao i za trajanja 20. izdanja l’occasion de la SFF-a.

Džana Mujadzić