Skip to content

Festival des Cinémas du sud-est européen

Hadzihafisbegovic Prix dacteur à Paris 2014 Festival SEE

Braca Vardar, aktualni vlasnici jednog od najpopularnijih pariških mjesta zabave, glume i music halla, čuvenom “Palace” ustupili su njihov teatar otvorenju četvrtog izdanja Festivala južno-europskih kinematografija / Festival des Cinémas du sud -est européen/.

Slavni galski redatelj Yves Boisset, počasni predsjednik manifestacije, najprije je pozdravio brojne gledatelje koji su do kraja ispunili veliku dvoranu, smještenu u devetom okrugu Grada svjetlosti.

Četvrta sezona Festivala je započela u znaku bosanskohercegovačkog glumca i bivšeg ministra kulture sarajevskog kantona, Emira Hadžihafizbegovića koji je iz ruku makednoskog predsjednika i osnivatelja pariške smotre juznoistočnog filma, književnika i dramaturga Jordana Plevnesa, dobio “Grand prix SEE Acteur 2014”.

Rođen u Tuzli prije 52 godine Hadžihafizbegović je diplomirao sarajevsku Akademiju dramskih umjetnosti, u klasi docenta Emira Kusturice, koji mu je povjerio jednu od uloga u jako poznatom i slavljenom dugometražnom ostvarenju “Otac je na službenom putu”, nagrađenim Zlatnom palmom u Cannesu, 1985. godine. Umjetnik je došao u Pariz u pratnji kćeri Amre koja je i njegova umjetnička agentica pa sina Edina, diplomiranog politologa koji vodi jednu humanitarnu NGO.

Emir Hadžihafizbegović je, također, proglašen najuspješnijim glumcem na Međunarodnom filmskom festivalu u Durbanu, a dobitnik je i Zlatne arene u Puli. Tumačio je više od 80 filmskih i tearskih uloga te bio profesor glume na tuzlaskoj Akademiji dramskih umjetnosti. Uskoro odlazi na snimanje u Beograd, a tumačiti će i značajne uloge u dva bosanskohercegovacka filma.

Pariški festival SEE je ove godine nagradio brojne autore iz jugoistočnog dijela starog kontinenta. Žiri u sastavu Emmanuelle Galabru, glumica, producent Sasha Goldman, Hazis Vardar direktor Teatra “Palace” i direktor filmskog Festivala u Herceg-Novom su proglasili djelo “Falsifikator”, najboljim filmom smotre. Njegov autor Goran Marković je postao najuspješniji redatelj, a Goran Vojinović, istovremeno i redatelj slovenskog ostvarenja “Chefurs Raus” je dobio nagradu za scenario. Priznaje za najbolju glumicu dodijeljeno je srbijanskoj umjetnici Dari Džokić, a najuspješnijim glumcem je proglašen zagrebački umjetnik Rene Bitorajac za maestralno tumačenje glavne uloge u “Ljudožderu vegetrijancu”, Branka Schmidta.

Bitorajac najbolji glumac 4 izdanja Festivala SEE u Parizu 2014

Nagrada za najbolji dokumentrni film je dodijeljena makedonskoj redateljici Mariji Džidžev, za djelo “U potrazi za srećom” dok je nagradu za najbolji kratki film osvojila Grkinja Fani Konstantinou, za “Sepideh”. Hrvatsko ostvarenje Cejena Cernica “Cura koja je voljela bajke” dobilo je priznanje kao najbolji animirani film, dok je specijalno priznaje Festivala SEE otišlo u ruke turske redateljice Derye Durmaz za film pod nazivom “Ziazan”.

Džana Mujadžić