Skip to content

Osijek – Najava promocije knjige: Muzejska publikacija za djecu i mlade

Urednica mr.sc. Snježana Radovanlija Mileusnić

muzejska publikacija

Muzejska publikacija za djecu i mlade

mjesto održavanja: Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku, Europska avenija 9, Osijek
datum početka/završetka: 15.04.2014. / 15.04.2014.
vrijeme održavanja: 13,30 sati
organizator: Muzejski dokumentacijski centar; Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku; u suradnji s Muzejskom udrugom Istočne Hrvatske i Katedrom za zaštitu pisane baštine i suradnju baštinskih ustanova Filozofskog fakulteta u Osijeku

Kako prirediti dobar muzejski katalog ili vodič za djecu? Koji su osnovni odgojni i obrazovni ciljevi i kako se oni mogu povezati sa osnovnoškolskim i srednjoškolskim obrazovnim programima?Zašto odabrati multimediju za objavljivanje muzejskih edukativnih sadržaja? Kako izraditi jednostavne i jeftine edukativne publikacije u „kućnoj radinosti”?

Kako biste dobili odgovor na ova i druga pitanja, sa zadovoljstvom Vas pozivamo na promociju knjige Muzejske publikacije za djecu i mlade, urednice mr. sc. Snježane Radovanlije Mileusnić, voditeljice specijalne muzeološke knjižnice Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC).

Promocija će se održati u organizaciji MDC-a, 15. travnja 2014. (utorak) u 13,30 sati u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku, Europska avenija 9, u suradnji s Muzejskom udrugom Istočne Hrvatske i Katedrom za zaštitu pisane baštine i suradnju baštinskih ustanova Filozofskog fakulteta u Osijeku. O knjizi će, uz urednicu, govoriti Leonilda Conti, mag. art, ravnateljica Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku te prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković, profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Muzejske publikacije za djecu i mlade iznimno je dobro koncipiran, atraktivno oblikovan i pregledan priručnik posvećen edukativnom nakladničkom korpusu muzeja, kojemu je osnovna svrha edukacija korisnika kao jedna od temeljnih muzejskih djelatnosti. U njemu su autori tekstova, muzejski pedagozi i stručnjaci hrvatskih muzeja, nastojali definirati svrhu i namjenu muzejsko – edukativnih publikacija, predstaviti njihove osnovne vrste i specifičnosti te odrediti osnovne odrednice sadržajne koncepcije pojedinih vrsta edukativnih publikacija s obzirom na njihovu namjenu i dob korisnika.

Tema koju obrađuje ovaj priručnik je vrijedna već zbog same činjenice što u Hrvatskoj postoji veliki nedostatak literature s ovog područja, kao i zbog toga što se autori odlučuju za model pisanja koji kombinira teorijski pogled s praktičnim uputama potkrijepljenim bibliografskim bilješkama, bogatom ilustrativnom građom, popisom literature o muzejskome edukativnom izdavaštvu te korisnim mrežnim izvorima.

Muzejske publikacije za djecu i mlade druga je knjiga iz biblioteke Kako objaviti dobru muzejsku knjigu, serije jedinstvenih priručnika iz muzejskog izdavaštva koju je pokrenuo Muzejski dokumentacijski centar. Prva knjiga u nizu bila je Što je muzejski katalog, koja detaljno obrađuje sadržajnu strukturu, specifičnu tematiku i izradu muzejskih kataloga.

mdc

Iako je ova knjiga prije svega namijenjena stručnjacima u muzejima, zbog svoje razumljivosti i dobre koncipiranosti istodobno može poslužiti kao izvor ideja i poticajna građa svim drugim pojedincima i ustanovama koji se bave edukacijom djece i mladih. (mdc.hr)